Előző
Következő
új cikk

Belföld

Üres szóváltások sora a Házban

Népszava|2016. ápr 18. 19:15
[A+ A-]

Az MSZP frakcióvezető-helyettese, Lukács Zoltán százszázalékos bérpótlékot követelt a vasárnapokon dolgozóknak FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

"Ez nem kocsma, nem étterem, még csak nem is internetes csomagküldő szolgálat. Itt nem rendelünk, hanem alaposan előkészítünk törvényeket" - válaszolta Matolcsy György hétfőn az azonnali kérdések órájában az MSZP-s Bárándy Gergelynek, aki hetek óta arra várt, hogy a jegybank elnökétől megkérdezhesse, magának rendelt-e ötmilliós fizetést. A Házban a fideszes Németh Szilárd tolmácsolta a kormányközeli Magyar Idők vádjait is a Political Capitallal kapcsolatban, az MSZP a vasárnapi boltzár ügyében garanciákat követelt, az ülés "sztárja" pedig Rétvári Bence volt, akinek Balog Zoltán miniszter helyett nagyon sok kérdésre kellett válaszolnia.

Az Országgyűlés vállaljon garanciát arra, hogy három évig érdemben nem módosítja a boltok vasárnapi nyitva tartását. Ezt az MSZP elnök-frakcióvezetője javasolta hétfőn. Tóbiás József szerint, ha a választók népszavazáson döntöttek volna a vasárnapi boltzár eltörléséről, akkor a módosítás után három évig nem lehetett volna hozzányúlni a törvényhez. Kezdeményezésüket azzal is indokolta, hogy a kormány nem egységes a kérdésben, három miniszter is egyértelművé tette, visszaállítaná a boltzárat. A szocialisták már benyújtották a parlamentnek "az önként vállalt" hároméves moratóriumot tartalmazó országgyűlési határozati javaslatot.

Mindenki százszázalékos bérpótlékot kapjon vasárnap - követelte napirend előtt Lukács Zoltán is. Az MSZP-s politikus bírálta, hogy a vasárnapi boltzár eltörlésével a bárpótlékot is megszüntették. Emlékeztetett, a szocialisták törvényjavaslatot nyújtottak be annak érdekében, hogy mindenki, aki vasárnap dolgozik, kapjon 100 százalékos bérpótlékot, ami csak 50 százalékig legyen járulékköteles. Jogszabályban rögzítenék azt is, hogy a napi munkaidő nyolc óra, a munkaidőkeretet pedig maximum fél évre lehetne előre meghatározni. Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára érdemi válasz helyett arról beszélt, az MSZP szándéka szerint alakult a helyzet, a kiskereskedelmi szektorban az eredeti szabályokat állították vissza.

Ezután az egészségügy helyzete került többször is szóba a hétfői plenáris ülésen. Az LMP-s Ikotity István arra emlékeztetett, az eredeti állításokkal szemben tavaly a budapesti Szent Imre-kórház pszichiátriai osztályán nem halva született egy csecsemő, hanem a rossz kórházi körülmények miatt halt meg. A kórházakban ugyanis nagy a zsúfoltság, nincs pénz gumikesztyűre, fertőtlenítőre, de nem működik a minőségbiztosítás sem. Hozzátette: pedig lenne pénz az egészségügy rendbetételére, nem üres stadionokra és olimpiai kampányra kellene költeni. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára erre azt közölte, az elmúlt öt évben összesen 500 milliárd forintot költöttek a kórházak fejlesztésére.

Rétvári ezt követően amolyan "mezei" KDNP-s szerepben ismét azzal vádolta Brüsszelt, hogy demográfiai- és munkaerő problémákat akar mások behívásával megoldani. A határok megvédését sürgette és a népszavazást éltette, így Dömötör Csaba, a propagandaminisztérium államtitkára Orbán Viktor pénteken közzétette 10 pontos akciótervét dicsérhette és szidhatta a kvótát. Beillett a sorba Németh Szilárd, illetve a KDNP-s Hollik István is, akik a kormányközeli Magyar Időkre hivatkozva a Political Capitalt (PC) ostorozták napirend előtt. A fideszes rezsibiztos például megismételte, hogy a szocialista kormányok 2006 és 2010 között 17 milliárd forintot költöttek kommunikációs tanácsadásra és tanulmányokra, s ezek a pénzek "házi cégeknél landoltak". A PC 190 millió forintért készített tanulmányt a volt Nemzetbiztonsági Hivatalnak (NBH), amelyet titkosítottak. Ráadásul az NBH-nak nem a PC-vel, hanem az Egymásért Egy-Másért Alapítvánnyal volt szerződése és a cég és munkatársai nem estek át nemzetbiztonsági átvilágításon - állította. Csakhogy mindezeket a PC az elmúlt napokban már többször cáfoltra, ráadásul pert is indít a Magyar Idők ellen. Az elemző cég sok évvel ezelőtti munkáit azután vette elő a kormánylap, hogy a kabinetnek nyilvánosságra kellett hoznia a Kúria döntése alapján az elmúlt években megrendelt, mintegy 4 milliárd forint összköltségű Századvég-tanulmányokat.

"Nem rendelünk, hanem alaposan előkészítünk törvényeket". Ezt már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke válaszolta az azonnali kérdések órájában Bárándy Gergelynek. A szocialista politikus ugyanis hetek óta arra volt kíváncsi, Matolcsy György rendelt-e magának ötmilliós fizetést, s hogy ezt nem tartja-e pofátlannak. A jegybank vezetőjét Bárándy arra emlékeztette, amikor még Matolcsy kormánytag volt, azt hirdették, hogy a 2 milliónál magasabb állami bér pofátlanság. Az MNB-elnök sértődötten utasította vissza a felvetést, s közölte: "Ez nem kocsma, nem étterem, még csak nem is internetes csomagküldő szolgálat. Itt nem rendelünk". Úgy vélte, a magyar állam sikeres, a magyar állam vezetőit jól meg kell fizetni. Annál is inkább, mert a magyar bankrendszerhez képest középkategóriában van a jegybank elnökének fizetése. "Nehéz szavakat találni az elképesztő válaszra" - reagált Bárándy és emlékeztetett, hogy épp Matolcsy szavazatával csökkentette az előző jegybankelnök fizetését a parlament.

A hétfői parlamenti ülés "sztárja" egyébként nyilván Rétvári volt, akinek Balog Zoltán miniszter helyett nagyon sok egészségüggyel és oktatással kapcsolatos ügyben kellett tolmácsolnia az Emmi álláspontját. "Kezdődik ismét a tankönyvmizéria" - kérdezte például az MSZP-s Kiss László, majd szabad tankönyvválasztást követelt a tanárok, iskolák számára. Az államtitkár szerint a tavalyi tankönyvrendelési időszakban nem igazán voltak logisztikai vagy más problémák, a korábbi rendszeren viszont a kiadók nyertek. Amikor pedig az LMP két képviselője is arról érdeklődött, növelik-e az állami felsőoktatási férőhelyek számát, Rétvári felsorolta, hányan juthatnak be az egyetemekre milyen pontszámmal. A szocialista Tukacs István az egészségügyi várólisták csökkentésére szánt forrásokról kért adatokat, így derült ki, hogy a kormány szerint minden rendben van, hiszen idén - 2015-höz hasonlóan - további 5 milliárd forint jut erre. A kabinet nemcsak az egészségügyi dolgozók, más szakmák képviselőinek kivándorlásáról sem vesz tudomást, hiszen Rétvári szerint Magyarország messze elmarad Romániától, ahonnan a lakosság 10 százaléka vándorolt külföldre, nálunk mindössze 2 százaléka. Ezt az LMP-s Szél Bernadettnek vágta oda az államtitkár, miután a képviselő brutálisnak nevezte, hogy a hivatalos adatok szerint tavaly 33 ezer fiatal vándorolt ki az országból, bár vélhetően sokkal többen mentek el, mert nem mindenki jelenti be a távozását.

Továbbra is van ok a tanársztrájkra
Nem vált okafogyottá a szerdára meghirdetett egész napos pedagógussztrájk, úgy tudjuk, a kormány és a Pedagógusok Sztrájkbizottsága közötti hétfői tárgyalás ismét eredmény nélkül zárult. Az álláspontok továbbra sem közeledtek abban a négy pontban, amelyek a jelenlegi köznevelési rendszer alapjait érintenék - ezek közé tartozik például az állami intézményfenntartás kérdése, az iskolák szakmai és gazdasági önállósága. Lapunk úgy értesült, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az egyeztetésen szóvá tette, hogy egyes tankerületi vezetők nyomást gyakorolnak az iskolaigazgatókra, a szakszervezet tudomása szerint az elmúlt napokban még az is előfordult, hogy polgármesterek fenyegették kirúgással azokat a tanárokat, akik szerdán sztrájkolni merészelnek. Válaszul a kormány konkrétumokat kért, a bizonyítás viszont azért lehetetlen, mert a fenyegetéseknek semmilyen konkrét nyoma nem marad, azok rendszerint telefonon keresztül, vagy négyszemközti "elbeszélgetések" során történnek. Egy pécsi katolikus egyházmegyei fenntartású iskolában ugyanakkor konkrétan a megyéspüspök hirdetményét tették közzé, mely szerint "a pedagógusoktól azt kéri, semmilyen munkabeszüntetés, sztrájk kezdeményezésben ne vegyenek részt, ellenkező esetben él eljárási jogával."
J.D.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

1 2

Lájkoljon minket a Facebook-on is!