Előző
Következő
új cikk

Belföld

Megvan a kormány legújabb ellensége?

Népszava|2016. ápr 20. 05:05
[A+ A-]

A rezsibiztos a parlamentben „érvel” FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Egy hetet sem kellett várnunk, a fideszes, egyszerű, Magyarországon sikeres kommunikáció megtalálta a fegyvert a napokban nyilvánosságra került századvéges tanulmányokra válaszul. Először a kormányközeli Magyar Idők "robbantotta a bombát" még múlt csütörtökön a Political Capital ellen. A KDNP-s Hollik István sem pihenhetett vasárnap, hiszen a baloldali kormányok tanácsadói szerződéseinek kivizsgálását kérte a kormánytól. A megtámadott cég eddig minden kijelentést tételesen cáfolt, sőt a "nettó hazugságok" miatt bírósághoz is fordult.

Miközben napok óta a Századvég tanulmányaival foglalkozik a sajtó, a kormánypárt és a hozzájuk hű média a Political Capital (PC) ellen indított hadjáratot. A PC már bírósághoz is fordult az általuk nettó hazugságoknak minősített vádak miatt. Lapunk érdeklődött az intézetnél, szerintük mi lehet az oka annak, hogy a kabinet épp most támadja meg őket, de egyelőre nem akartak nyilatkozni eddig kiadott közleményeiken kívül, hiszen most "nagyon figyelnek minden szavukra". Annyit azért elárultak: "elemzőként értik, hogy mi áll a támadás mögött".

Tévedésből vagy megtévesztő célzattal?

Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kapcsolatban állt a PC elemző és tanácsadó cégével, amely a szocialista kormányok idején 190 milliós megrendeléseket kapott - harsogta a hétfői Magyar Idők. A lap szerint az alapítvány képviselőjének, Földesi-Szabó Lászlónak – aki a csempészetért és sikkasztásért kapott hat év börtön után idén szabadult feltételesen - 23 millió forintot fizetett készpénzben a polgári elhárítás, hogy információkat közvetítsen a PC és a hivatal között. Az intézet nem késlekedett sokat a cáfolattal, még aznap válaszolt. Mint írták, az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján közzétett, a Political Capital szerződéseihez kapcsolódó dokumentumok közé – "tévedésből vagy megtévesztő célzattal" – olyan dokumentumok is kerültek, amelyeknek semmi közük a cégcsoporthoz.

A PC szerint sem a Political Capital, sem a cégcsoport többi cége "soha semmilyen szerződéses vagy egyéb gazdasági-pénzügyi kapcsolatba nem került az Együtt - Egymásért Alapítvánnyal vagy annak vezetőjével". A közlemény szerint a szóban forgó készpénzátadás is hazugság. "A Political Capital és a cégcsoport többi tagja a szerződéses díjakat minden esetben banki átutalással, nyomon követhető módon kapta meg, egyetlen fillér készpénzátadás sem történt sem az NBH, sem semmilyen alapítvány részéről soha." A cég felszólította az Alkotmányvédelmi Hivatalt, hogy távolítsa el a honlapjáról azokat az iratokat, "amelyeknek semmi közük a cégcsoport szerződéseihez és azok teljesítéséhez, amelyek nyilvánvaló valótlanságokat, rágalmakat tartalmaznak".

Kedvencek
A Fidesz régóta legjelentősebb szellemi műhelyének számító Századvég Politikai Iskola Alapítvány, a 2010-ben alapított Századvég Gazdaságkutató Zrt. és a Strategopolis Kft. konzorciuma 2011 decemberében nyerte el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2014 decemberéig szóló, 1,4 milliárd forint értékű tanácsadói tenderét. A szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadásra, tanulmányírásra, projektmenedzsmentre és kommunikációs-stratégiai tanácsadásra szóló szerződést 2012 februárjában a minisztérium egy újabbal egészítette ki, amellyel az eredeti megbízási díj több mint a duplájára, 3,85 milliárd forintra emelkedett. A cégcsoport a kiegészítéssel tíz témában stratégiaalkotásra és jogszabály-előkészítésre is megbízást kapott, néhány hónappal később pedig egy újabb kiegészítéssel 4,1 milliárd forintra nőtt a megbízási díj.

KDNP: nevetséges

A boltzárat bukó Kereszténydemokrata Néppárt a baloldali kormányok tanácsadói szerződéseinek kivizsgálását kérte a kormánytól. Hollik István, a KDNP élő lelkiismerete - aki életrajza szerint a Budapesti Corvinus Egyetem - Századvég Politikai Iskola képzésén folytatta tanulmányait - erről vasárnap beszélt. Szerinte az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) által a napokban nyilvánosságra hozott adatok szerint a Political Capital 2006-2010 között 432,2 millió forintnyi megbízást kapott, ebből 190 milliót a Nemzetbiztonsági Hivataltól. Hollik "szakértői" véleménye szerint a Political Capital tanácsadói anyagai "nevetségesek”. Érdekességképpen: a mostani kormány négymilliárd forintért rendelt tanulmányokat kedvenc kutatóintézetétől, a bizonyos Századvégtől.

Lázár János kancelláriaminiszter még a múltheti Kormányinfón értékelt, szerinte a PC politikai kifizetőhely volt, s nyilvánvalónak nevezte, hogy a szervezet "is fiktív megrendelés keretében a politikai lojalitásért kapott egy csomó pénzt". A kabinet újdonsült ellensége mindezekre csak annyit reagált, hogy "az ügyben nyilatkozó kormánypárti politikusok elhallgatták", hogy a végzett munka ellenértékének utolsó részletét 2015-ben utalta át nekik az AH, "ezzel is megbecsülve a korábban számos alkalommal írásban is elismert, jól végzett munkát". Tehát, a megbízások ellenértékét részben a jelenlegi kormány utalta már át a Political Capitalnak, vagyis valóban nem lehettek annyira nagyon elégedetlenek. Ez a tény az intézet szerint önmagában cáfolja azokat a politikai indíttatású vádakat, amelyek "kifizetőhelyként próbálják befeketíteni" a PC-t. "Elemzőként értjük, hogy a támadás mögött valójában mi áll: a politikai propagandagépezet a már jól ismert figyelemelterelést alkalmazza" - fogalmaztak.

A reagálás
A Századvég szerint a Fővárosi Ítélőtábla ítéletéből egyértelműen kitűnik, hogy a Századvéggel kapcsolatosan a vs.hu következetesen valótlanságokat állít és tudatosan tájékoztatja félre a közvéleményt. Mindezt megerősíti a mai napon a vs.hu portál által írt, a Századvég-tanulmányokkal kapcsolatos írás is, ugyanis szerintük nem igaz, hogy a Magyar Kormány négymilliárd forintot fizetett ezekért a tanulmányokért a Századvégnek, ezért a Századvég sajtó-helyreigazítási pert indít a vs.hu ellen. A Századvég minden esetben az előírásoknak és a megrendelések szakmai- és formai követelményeinek megfelelő, a teljesség igényével elkészített anyagokat nyújtott át a teljesítései során.
A Századvég egyben visszautasítja a cikk szerzőinek szakmaiatlan állításait, melyek a legtöbb esetben a közvélemény-kutatási adatok találomra történő kiválasztásából és az összefüggések téves értelmezéséből állnak. A cég azt kérte a vs.hu-tól, hogy nevezze meg azokat a cikkben említett, „közvélemény-kutatások készítésében jártas, a piacot évtizedek óta ismerő szakértő” kollégákat, akik szakmailag minősítették számukra a dokumentumokat, mert ha valóban ilyen kiváló szakemberek segítették a vs.hu munkáját, akkor nehezen képzelhető el, hogy nem csupán a félrevezetés szándéka vezérelte az ismeretlen szerzőket.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

1 2

Lájkoljon minket a Facebook-on is!