Előző
Következő
új cikk

Sport

Ott lehetnek Rióban az orosz atléták?

Népszava|2016. ápr 21. 05:54
[A+ A-]

Marija Sarapova volt az utolsó ismert orosz sportoló, aki lebukott doppingvétség miatt FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SCOTT BARBOUR

Egy lépéssel közelebb került mind Oroszország, mind Kenya ahhoz, hogy a két állam atlétái részt vehessenek az augusztusi riói olimpián. Ugyanakkor az ezzel kapcsolatos végső döntés várhatóan csak június elején születik meg.

Oroszország mintha kezdené felfogni, hogy a doppingot érintő átfogó rendelkezések nélkül nincs esélye indulni az augusztusi riói olimpia atlétikai küzdelmein. A BBC úgy tudja, Moszkva egy sor olyan intézkedést kíván elfogadni, amelyekkel visszanyerné a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) bizalmát, s ezzel feloldanák az ország atlétáit érintő szankciókat, akik fél év óta nem vehetnek részt hivatalos nemzetközi atlétikai viadalokon. A tervezet szerint minden atléta, aki részt venne az augusztusi riói olimpián, legalább három független nemzetközi doppingellenőrzésen esne át. Ezeket a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) koordinálná. A BBC úgy tudja, két független szakértői csoport teljes betekintést kapna az Orosz Doppingellenes Ügynökség (Ruszada) rendszerébe, hogy ezzel garantálják a teljes átláthatóságot. Vitalij Mutko orosz sportminiszter azt közölte, Moszkva „minden szükséges reformot véghez visz. Száz százalékban támogatjuk a WADA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), valamint az IAAF erőfeszítéseit” – állította.

Az Orosz Atlétikai Szövetséget tavaly novemberben függesztette fel az IAAF arra hivatkozva, hogy államilag szponzorált doppingrendszert hoztak létre. A WADA illetékes bizottsága jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a 2012-es londoni olimpiát lényegében szabotálták az orosz sportolók a doppingellenőrzések tekintetében, s az állambiztonság is részt vett a rendkívül kiterjedt doppingprogramban. Az orosz illetékesek 1417 pozitív minta eltüntetésében vettek részt. A dokumentum szerint ezekben a súlyos szabálytalanságokhoz az IAAF legfőbb vezetése is asszisztált. Megállapították, hogy a Ruszada nem működik a nemzetközi követelmények szerint, ezért megvonták a működési engedélyét.

Múlt hónapban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség megállapította, hogy Oroszország figyelemreméltó haladást ért el, de „még sok teendő vár az országra”. Június elején dől el, hogy részt vehetnek-e az orosz atléták az olimpián. Oroszország jó szándékait mutatván már tavaly lecserélte a Ruszada teljes vezetését, s azóta is folyamatosan próbálják meggyőzni a nemzetközi szervezeteket arról: Moszkva már jó útra tért.

Múlt héten ült össze először az a független felügyelő bizottság, amely az új intézkedésekről állapodott meg. „A tiszta atléták álmait nem lenne szabad tönkretenni más emberek hibái miatt. Ezért is volt fontos ez a találkozó” – hangoztatta a sportminiszter. Oroszországban a doppingellenőrzéseket a brit doppingellenes ügynökség vette át, s ez egészen addig így is marad, amíg a Ruszada vissza nem kapja licencét. Natalja Zselanova, az orosz kormány doppingellenes tanácsadója a BBC-nek elmondta, mindent elkövetnek azért, hogy helyreállítsák a sport tisztaságát Oroszországban. „Szívből reméljük, hogy honorálja ezen erőfeszítéseinket az IAAF, illetve a nemzetközi sportközösség, s így atlétáink is részt vehetnek majd a 2016-os riói olimpiai játékokon, illetve a paralimpián.

Nemcsak az orosz, a kenyai atléták részvétele is kérdéses az olimpián. Az ország törvényhozása azonban fontos, s régóta elvárt doppingellenes törvényt fogadott el. Nairobi ezzel kapcsolatban a WADA két határidejét is túllépte. A törvény értelmében létrehoznak egy nemzeti ügynökséget, amely lehetőséget ad arra, hogy akár egy éves börtönnel, illetve pénzbüntetéssel sújtsák mindazokat, akiket doppingvétségen érnek. A WADA eddig megértőnek bizonyult Kenyával kapcsolatban, mert bár az ország eddig nem teljesítette vállalásait, a nemzetközi ügynökség újabb és újabb haladékot adott az államnak. A végső határidőt a törvény elfogadására május 2-ban határozta meg. A jogszabályt még Uhuru Kenyatta sportminiszternek is el kell látnia kézjegyével, de az ország sportminisztere, Hassan Wario már derűlátóan jelentette ki: „Mi is ott leszünk az olimpián!”

2011 óta több mint 40 kenyai atléta bukott le doppingvétség miatt, s az ország atlétikai szövetségének vezetőkét, Isaac Mwangit február végén fél évre függesztették fel. Lord Sebastian Coe, az IAAF elnöke azzal fenyegette meg Kenyát, ha nem fogadja el a törvényt, felfüggesztik a szövetség tagságát.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!