Előző
Következő
új cikk

Sport

Borkai: doppingolóknak nincs helye az olimpiai családban

MTI|2016. ápr 27. 14:55
[A+ A-]

Korábbi felvétel. FOTÓ: Népszava

Száz nappal a riói ötkarikás játékok előtt Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint jól áll a magyar csapat, melynek a létszáma a várakozások szerint átlépheti a 140 főt. A MOB-elnök a dopping elleni zéró tolerancia elvéről is beszélt szerdai sajtótájékoztatóján.

Borkai elmondta, jelenleg 122 sportoló indulása biztos Rióban, ugyanakkor még számos sportágban harcolhatják ki a magyar versenyzők a szereplést. Mint azt jelezte, asztaliteniszben, atlétikában, birkózásban, evezésben, golfban, íjászatban, cselgáncsban, kajak-kenuban, hegyikerékpárban, műugrásban, ökölvívásban, öttusában, teniszben és tollaslabdában szerezhetnek még kvótát. 

A MOB-elnök kiemelte, tavaly ilyenkor az alacsony létszám miatt szinte már temették a magyar olimpiai családot, a mozgalmat, de mindvégig bízott abban, hogy a sportolóknak sikerül kivívniuk a riói indulást, ez pedig végül be is következett. Hozzátette, nagyon sajnálja az elmúlt időszak veszteseit, mint például a lólengés olimpiai címvédőjét, Berki Krisztiánt, vagy a Rióról szintén lemaradó férfi és női kézilabda-válogatottat.

"A legfontosabb száz nap következik. Egy sportoló életében ez nem nagy idő, az elkövetkezendő időszakban nekik már minden perc számít" - mondta Borkai Zsolt, aki hangsúlyozta, a MOB-nak is bőven van még feladata ebben az időszakban, a teendők közül kiemelte a dopping elleni harcot. Hangsúlyozta, a zéró tolerancia elvét követve emelni fogják a vizsgálatok számok, s hozzátette, akik nem megengedett szerrel akarnak élni, azoknak nincs helye az olimpiai családban. "Minden lépésüket figyelni fogjuk, egy-egy ilyen eset le tudja járatni a magyar sportot és a mozgalmat, ez elleni pedig mindenkinek harcolnia kell" - fogalmazott Borkai.

Az eseményen felszólalt Valter Pecly Moreira Brazília magyarországi nagykövete is, aki egy kisfilm segítségével számolt be az előkészületekről. "A mai nappal megkezdődik a visszaszámlálás, nagyon izgalmas periódus lesz ez. Házigazdaként nagy megtiszteltetés, hogy kétszázhat ország delegációjának tizenötezer sportolóját láthatjuk vendégül az első dél-amerikai olimpián és paralimpián - mondta Moreira.

A nagykövet kiemelte, hogy szerdán - amikor az olimpiai láng Brazíliába költözik - a világ számos fővárosában egy-egy híres épület a brazil színekbe, azaz zöldbe és sárgába borul. Ma este Budapesten a Lánchidat csodálhatják majd meg az emberek brazil nemzeti színekben.

Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke bemutatta az olimpiára kiadott emlékérmeket. Az 5000 forint értékű miniarany, a 10 000 forint értékű ezüst, valamint a 2000 forint értékű színesfém emlékérmek egyik oldalán egy tornászlány alakja látható, míg a másik oldal a hat magyar sikersportág (úszás, kajak-kenu, vízilabda, birkózás, vívás, torna) férfi sportolóit ábrázolja. Minden érmén megtalálható a 168-as szám, amely az eddigi olimpiákon szerzett magyar aranyérmek számát mutatja. A első példányokat Borkai Zsolt, valamint Szabó Bence, a MOB főtitkára, Fábián László csapatvezető, Valter Pecly Moreira és a tervező Horváth Andrea vehette át.

A sajtótájékoztatón több támogatói kezdeményezést is bemutattak. Az OTP által létrehozott applikációval például a szurkolók küldhetnek motiváló üzeneteket, s ezek közül a legjobbakat Hajdú B. István, az M4 Sport kommentátora mondja majd fel, és küldik el az olimpikonoknak "ébresztő üzenetként." A Pöttyös képviselői beszámoltak arról, hogy az olimpiáig 50 millió olyan Túró Rudi kerül majd forgalomba, amelyen a Hajrá Magyarok! felirat lesz majd látható. A Tensi Tours részéről elhangzott, hogy az utazási iroda három turnusban (augusztus 4-11., 10-17., 16-23.), közvetlen járattal indít turnusukat az olimpiára, ezen kívül az eredeti fix áron továbbra is lehet kizárólag belépőket vásárolni az ötkarikás játékokra.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!