Előző
Következő
új cikk

Sport

Célegyenesben a riói ötkarikás játékok

Népszava|2016. ápr 28. 05:52
[A+ A-]

A legfontosabb időszak következik az olimpia szempontjából” – mondta Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Kilencvenkilenc nap. Ennyi idő múlva elkezdődik a világ legnagyobb sporteseménye, a 2016-os riói olimpiai játékok. Jelenleg 122 magyar sportoló helye biztos Brazíliában, ám ez a szám a várakozások szerint átlépheti a 140 főt.

Kétszázhat ország. Tizenötezer sportoló. Ötszázezer szurkoló a helyszínen. Ötmilliárd ember a televízió képernyői előtt. Ez vár ránk kilencvenkilenc nap múlva, amikor elrajtol a 2016-os riói olimpiai. „A legfontosabb kilencvenkilenc nap következik. Egy sportoló életében ez nem nagy idő, az elkövetkezendő időszakban nekik már minden perc számít” – fogalmazott a tegnapi sajtótájékoztatón Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki elmondta: jelenleg 122 sportoló indulása biztos Rióban, ugyanakkor még számos sportágban harcolhatják ki a magyar versenyzők a szereplést. Mint azt jelezte, asztaliteniszben, atlétikában, birkózásban, evezésben, golfban, íjászatban, cselgáncsban, kajak-kenuban, hegyikerékpárban, műugrásban, ökölvívásban, öttusában, teniszben és tollaslabdában szerezhetnek még kvótát, így a magyar részvevők száma akár 140 fő is lehet.

„Most kezdtem az erőléti felkészülést, ami másfél hónapig tart. Ezt követően pedig az olimpiai ráhangolódás következik, ahol már a 75 kilogrammos ellenfeleimre koncentrálok majd – nyilatkozta lapunknak Harcsa Zoltán, aki jelenleg az egyetlen magyar ötkarikás induló ökölvívásban. – Úgy gondolom, nem én leszek az egyetlen magyar bokszoló Rióban, még legalább két embertől, Varga Miklóstól és Bacskai Balázstól várom, hogy kiharcolja az indulást.”

Tegnap megérkezett az olimpiai láng Brazíliába, ennek tiszteletére a világ számos fővárosában egy-egy híres épület a brazil színekbe, azaz zöldbe és sárgába borult. Budapesten a Lánchidat csodálhatták meg az emberek.

Ami pedig az éremesélyeinket illeti. Öt arany-, négy ezüst- és kilenc bronzérem megszerzését, s összesítésben a 18. helyet jósolja hazánknak a statisztikákkal foglalkozó Infostrada sports. Az ügynökség szerint Hosszú Katinka 200 és 400 méter vegyesen, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros 1000 méteren, a női kajaknégyes 500 méteren, valamint a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos duó 500 méteren győz. Második lesz az Infostrada szerint a kalapácsvető Pars Krisztián, Kozák Danuta egyesben 500 méteren, a férfi kajaknégyes 1000 méteren és a párbajtőröző Imre Géza. Bronzérem jut Vajda Attilának kenu 1000 méteren, a Tótka Sándor, Molnár Péter kajakpárosnak 200 méteren, Cseh Lászlónak 100 és 200 méter pillangóúszásban, Hosszúnak 200 méter háton, Gyurta Dánielnek 200 méter mellen, a férfi vízilabda-válogatottnak és a súlyemelő Nagy Péternek a plusz 105 kilogrammos kategóriában.

„Viccesek az ilyen elemzések – mondta a Népszavának Mike Róbert kenus, akit Vasbányai Henrik párjaként a dobogó legfelső fokára vár az Infostrada. – Nem foglalkozunk ilyenekkel, mi is aranyérmet várunk magunktól, így ez nem is rak ránk nagy terhet.” A világ- és Európa-bajnok kenus elmondta: nagyon szép helyen rendezik meg a kajak-kenu versenyeket. A vízzel azonban vannak kis problémák, ugyanis az utolsó 200 méteren mindössze hetven centiméteres a tó mélysége, ezen kívül még a szél okozhat nehézséget.

A sportoló nyilatkozott a sorozatos doppingbotrányokról is. „Aki tisztességesen készül, azt nem viseli meg. Azon gondolkodtam, hány olyan külföldi versenyző ellenfelem lehetett, aki tiltott szerekkel élt, s nem bukott meg. Megdöbbenve olvastam, hogy vannak olyan országok, ahol nem végzik el a különböző teszteket, mert nincs rá pénz. Az viszont megnyugvás számomra, hogy az elmúlt három évben Henrikkel tisztességesen szereztünk arany- és ezüstérmeket. Bízom benne, az olimpiai döntőbe nem jut be olyan, aki tiltott szert használ.” A doppinggal kapcsolatban Borkai Zsolt úgy fogalmazott: a zéró tolerancia elvét követve emelni fogják a vizsgálatok számok, s hozzátette, akik nem megengedett szerrel akarnak élni, azoknak nincs helye az olimpiai családban. „Minden lépésüket figyelni fogjuk, egy-egy ilyen eset le tudja járatni a magyar sportot és a mozgalmat, ez elleni pedig mindenkinek harcolnia kell” – mondta a MOB elnöke.

Még, vagy már csak 99 nap?

Mike Róbert (kenu): „Már csak. Nagyon várom már, persze addig még lesznek feladatok.”

Tóth Krisztián (cselgáncs): „Nehéz kérdés. Az arany középutat keresem. Nem mondom azt, hogy még 99 nap, de azt sem, már csak. Kilencvenkilenc nap van hátra, addig még rengeteg a teendő. Megpróbálom kiszűrni azokat a dolgokat, amik hátráltatnak, illetve erősíteni, amikben jó vagyok, s igyekszem majd a legjobb formámat nyújtani az ötkarikás játékokon.”

Lőrincz Viktor (birkózó), aki ma ünnepli 26. születésnapját: „Egyértelműen már csak. Nemrég beszélgettünk róla, s akkor még két év volt hátra Rióig, utána egy, s most 99 nap. Repül az idő. Eddig 19 aranyérmet gyűjtöttek a magyar birkózók az ötkarikás játékokon. Azt kérdezgetik tőlem, meglesz-e a huszadik. Remélem 21 lesz, és együtt állhatunk a dobogó legfelső fokán testvéremmel, az olimpiai ezüstérmes Tamással.”

K. D.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!