Előző
Következő
új cikk

Belföld

Változtatnának a választási rendszeren

Népszava|2016. ápr 30. 05:02
[A+ A-]

Nyílt levélben tett javaslatokat a választási rendszer akut problémáinak kezelésére a Political Capital (PC) és a Transparency International Magyarország (TI).

A szervezetek az utóbbi években több alkalommal is arra kérték a döntéshozókat, hogy alakítsanak ki tisztességes és átlátható választási és kampányszabályozást. Emlékeztettek: Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság elnöke a PC által 2015 októberében megszervezett konferenciáján kifejtette, a kormány azt követően vizsgálja felül a választási törvényeket, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) határozott a "levélszavazás kontra külképviseleti szavazás" ügyében. Az Ab határozata 2016. április 19-én megszületett, tehát minden akadály elhárult a választási rendszer hibáinak kijavítása elől.

Ennek fényében a szervezetek javasolják, hogy az egyéni képviselőjelöltekhez hasonlóan a pártok is kincstári kártyán kapják meg és csak annak használatával költhessék el az állami kampánytámogatást. A pártok az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseire vonatkozó szigorral számoljanak el kampányköltéseikről. A pártok, ha a választáson nem szerzik meg a szavazatok bizonyos százalékát, a teljes központi kampánytámogatást legyenek kötelesek visszafizetni (az egyéni jelöltek esetében jelenleg ez 2 százalék a választott határérték ennél alacsonyabb is lehet, de annak egyformán kell vonatkoznia az egyéni jelöltekre és a pártlistákra). Teremtsék meg a jogszabályi és technikai feltételeit annak, hogy a választási bizottságok és irodák képesek legyenek a másolt ajánlóívek kiszűrésére. A kormány, az önkormányzatok és a civil szervezetek pártok érdekében kifejtett kampányolását be kell tiltani, vagy ezek értékét le kell vonni az adott párt által elkölthető kampánypénzek összegéből. A nyomtatott és online sajtóhoz hasonlóan a köztéri hirdetések tarifáit is legyen kötelező nyilvánosságra hozni. A pártok érdekében kampányoló civil szervezetekre ugyanolyan szigorú beszámolási és nyilvánossági követelményeket kell bevezetni, mint amelyeket a pártok esetében javasolnak. Végezetül pedig szerintük a külhoni magyar állampolgárok regisztrációját minden egyes választás előtt meg kell erősíteni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!