Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tóbiás: a kormány kérdése saját hatalmának bebetonozásáról szól

MTI|2016. máj 3. 15:53, frissítve: 2016. máj 3. 16:52
[A+ A-]

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a kormány népszavazási kérdése nem a menekültekről, hanem saját politikai és gazdasági hatalmának bebetonozásáról szól.

Tóbiás József kedden Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, a szocialista párt szerdán a megyei elnökökkel kibővített országos elnökségi ülésen alakítja ki stratégiáját a népszavazásokról.

Az ellenzéki népszavazási kezdeményezések jó úton haladnak, indokolt azokat a kormány kezdeményezésével együtt kezelni, azaz ugyanazon a napon kellene megtartani a voksolást mind a három kérdésről - jelentette ki az ellenzéki politikus. "Egy napon és egy lapon" legyenek a népszavazások - hangoztatta. 

A szocialisták az állami vezetők bérplafonjával és a földek állami tulajdonban tartásával kapcsolatos kezdeményezésekhez gyűjtenek aláírásokat.

Kérdésre válaszolva Tóbiás József azt mondta, az aláírások összegyűjtésével időarányosan jól haladnak, június 3-ára meglesz a szükséges számú érvényes aláírás.

Az MSZP elnöke közölte, a Kúria döntését nem illik vitatni, a kérdés lehet jogszerű, de attól még rossz, és a szocialistáknak az a feladatuk, hogy erre rávilágítsanak. Hozzátette: indokoltnak tartja a kérdés alkotmánybírósági vizsgálatát.

Tóbiás József beszámolt arról is, hogy polgármesterekkel találkozott, és arról beszélt velük, van-e még értelme önkormányzatiságról beszélni Magyarországon. Szerinte az önkormányzati törvény módosításával elveszik az önkormányzatok gazdasági szabadságát, és ezzel lehetetlenné teszik a napi működésüket. Hozzátette: a törvénymódosítással bevezetendő, a gazdálkodást nyilvántartó rendszer nem szól másról, mint a pénzlenyúlásról. 

Szentgyörgyi József (MSZP-DK-Együtt-PM), a Pest megyei Halásztelek polgármestere azt mondta, az önkormányzatok gazdálkodását nyilvántartó szoftverrel a kormányzat akár egy mobiltelefonon is követheti majd a 3200 önkormányzat minden egyes kifizetését.

Hozzátette: "a Lázár-Orbán-kormány" több mint ezer fideszes önkormányzatot is megvádol korrupcióval, hiszen az előterjesztés egyik célja "az önkormányzati korrupció" megakadályozása. Megjegyezte, a települések több mint felét kormánypárti polgármester vezeti. Közölte, az önkormányzati vezető innentől kezdve helytartó lesz, nem lesz más feladata, mint a fentről jövő utasítások végrehajtása.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!