Előző
Következő
új cikk

Sport

Kiss László bocsánatot kért - Cáfolta a perközösséget Takáts ügyvédje

Népszava-információ|2016. máj 11. 18:31, frissítve: 2016. máj 12. 10:20
[A+ A-]

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Már a szerdára összehívott képviselő-testületi ülés előtt lemondott Kiss László a százhalombattai díszpolgári címről, és maga kérte, hogy a város változtassa meg a róla elnevezett uszoda nevét. A sportlétesítményről már szerdán lekerült a névtábla és az egykori úszóedző arcképe. Kiss személyesen találkozott egykori áldozatával, Takáts Zsuzsannával. Bár a 24.hu értesülése szerint a két fél perközösségre lépett a bírósági dokumentumokat közzétevő médiumok ellen, ezt az áldozat ügyvédje cáfolta.

Ügyvédje jelenlétében szerdán találkozott az úszók szövetségi kapitányi posztjáról még április 7-én lemondott Kiss László Takáts Zsuzsannával, akit 1961. július 4-én két társával, Várszegi Lajossal és Lantos Lászlóval együtt megerőszakolt. Minderről a százhalombattai polgármester, Vezér Mihály számolt be, miután egykori alpolgármestere tájékoztatta őt a szerdai képviselő-testületi ülés előtt. A 73 éves Takáts – akit korábban halottnak hittek, de hétvégén a nyilvánosság elé állt az RTL Klub Fókusz Plusz műsorában – állítólag megbocsátott megerőszakolójának.

Kiss egy csokor virágot nyújtott át Takátsnak az ügyvédi irodában, ezt megelőzően pedig úgy mutatkoztak be egymásnak, mintha még sose találkoztak volna. Az egykori úszóedző részéről ez nagy fordulat, mert korábban arról beszélt, be akarja bizonyítani, hogy koncepciós per áldozatai voltak, és ügyvédje útján kikérette az ügy levéltárban őrzött iratait. Most viszont úgy fest, hogy nem kezdeményez perújrafelvételt, erről árulkodnak ügyvédje szavai is. "Kiss László határozottan arra kért meg, hogy álljak le az iratok tanulmányozásával. Ennyit tudok közölni mint tényt, amiből bizonyos következtetések levonhatók" – mondta Bánáti János, az egykori kapitány megbízottja. Bár a 24.hu információi szerint Kiss és Takáts perközösségre lépett azon médiumok ellen, melyek érzésük szerint jogtalanul tettek közzé 55 évvel ezelőtti bírósági dokumentumokat, Zsuzsanna ügyvédje a Music FM műsorában cáfolta ezt az értesülést, hozzátéve, hogy a két fél lezártnak tekinti az ügyet. Nagy Henrik azt is elmondta, hogy a találkozót Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök és Hargitay András, az úszószövetség szövetségi kapitánya kezdeményezte.

Fotó: RTL Klub/Papp-Juhász Judit

Fotó: RTL Klub/Papp-Juhász Judit

A testület összehívott ülését megelőzve Kiss lemondott a neki adott százhalombattai díszpolgári címről, és maga kérte, hogy a város változtassa meg a róla elnevezett uszoda nevét. A levelében a korábbi szövetségi kapitány úgy fogalmazott, hogy a város iránti elkötelezettségből fakadóan, Százhalombatta érdekeit szem előtt tartva hozta meg döntését. A polgármester közölte: a testület számára fordulópontot jelentett Takáts Zsuzsanna megszólalása. "Egy megosztó személyiség nem állítható példaként mások elé" – emelte ki. Vezér azt mondta, a képviselő-testület felelős magatartást tanúsított, amikor nem akart elhamarkodott és igazságtalan döntést hozni, hanem tárgyilagos vizsgálatot kezdeményezett, az újabb hírek azonban szükségtelenné tették ennek folytatását, valamint a közvélemény-kutatást is.

Az uszodáról már szerdán lekerült a névtábla és Kiss arcképe, egyszerűen Városi Sportuszodának keresztelték át a létesítményt. Az egykori úszóedző évtizedek óta Százhalombattán él, a Fidesz támogatásával 2014-ben alpolgármesterré választották, e posztjáról a botrány hatására mondott le. Az úszószakemberek érdekében „Kiállás Kiss László mellett” címmel aláírásgyűjtést is indítottak a településen. A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) hétfői közgyűlésén tárgyalt arról, hogy a jövőben meg lehessen fosztani a díjaiktól azokat, akik nem méltóak rá, így Kiss eleshet további elismeréseitől. Az Év edzője címet összesen hat alkalommal nyerte el az MSÚSZ szavazásán.

A Bors az ügyet közelről ismerő, az 1960-as években még a Belügyminisztérium állományában dolgozó férfi állításaira hivatkozva közölte: a nemrég elhunyt Biszku Béla anno maga járt közben Kissékért, elsősorban Lantos László miatt, akit a trióból a legtehetségesebb úszónak tartottak, és számítottak rá az Európa-bajnokságon. Az akkori ítélkezési gyakorlat szerint Kissre öt, Lantosra legalább hét évet mérhetett volna a bíró. Azt már akkor is lehetett tudni, hogy a sportolók együttműködőek voltak, és részletes beismerő vallomást tettek. A bíróságon viszont már tagadták a nemi erőszakot, amit az enyhe ítélet követett: Kiss 3 évet kapott, 20 hónap letöltése után pedig már szabadulhatott is.

Borbély Zoltán sportjogász az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kiemelte, keveset tudunk az ügyről, de az látható, hogy az ítélet kirívóan enyhe volt a kor gyakorlatához képest is, de nem lehet tudni, hogy miért. A hatvanas években az ilyen bűncselekményekért 5-től 12 évig terjedő büntetéseket alkalmaztak. "Annak, hogy Kiss 'csak' három évet kapott, kell, hogy legyen valami oka" – tette hozzá Borbély, aki szerint ennek az ügynek nem jogi megoldása lesz, hanem emberi.

A Takáts Zsuzsanna elleni nemi erőszakon kívül két másik ügye is volt Kiss Lászlónak. Az egyik fél évvel korábban, azt a szövetség házon belül kezelte, a későbbi mesteredzőt három hónapra „mindennemű sporttevékenységtől és az összes uszoda látogatásától eltiltotta”, ezenkívül erre az időre kizárták a magyar válogatott úszókeretéből is. A másik egy nappal a Takács Zsuzsa elleni erőszak után történt, de ez végül nem került a bíróságra.

 Szexuális bűnözőkről szóló adatbázist szorgalmaznak
A Demokratikus Koalíció határozati javaslatban kéri fel a kormányt, hogy hozzon létre egy nyilvános adatbázist, amelyből a szülők ellenőrizhetik, hogy a gyermekükkel kapcsolatba kerülő emberek korábban elkövettek-e valamilyen szexuális bűncselekményt. Oláh Lajos szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az úszók volt szövetségi kapitánya, Kiss László ügyéből is látszik, gyakorlatilag bárhol dolgozhatnak azok, akiket korábban szexuális bűncselekmény miatt ítéltek el. A független képviselő emlékeztetett, pártja egy bizottság felállítását is javasolta, amelyik azt vizsgálná, hogy milyen szexuális visszaéléseket és bántalmazásokat követtek el fiatalkorú sportolók ellen.

Kiss bűntársát, Lantost a világ legjobb férjének nevezte felesége, Ducza Anikó. Az olimpiai bronzérmes tornász a TV2 Tények című műsorának nyilatkozott Lantosról. "Negyvenhét éve vagyok ennek az embernek a felesége, akinek azt mondhatom csak, hogy minden nőnek, mindenkinek aki a világon van, ilyen férjet és ilyen apát kívánok" – magyarázta az asszony. Ducza azt is elmondta, hogy tudott a nemi erőszakról, mikor összeházasodtak, szerinte akkoriban ez egyáltalán nem számított titoknak. A nő ugyanakkor azt állítja, a dolgok nem úgy történtek meg, ahogyan azt Takáts elmondta. Lantos volt az, aki az 1961-es esetnél becsalta az akkor 18 éves fiatal lányt egy melléképületben lévő szolgálati lakásba, és ő volt az első, aki megerőszakolta. Azt Ducza is elismeri, hogy a nemi erőszak megtörtént, de szerinte az áldozat hazudik. Ezt azzal magyarázza, hogy a férje ekkor újságírói iskolába járt, ahol vizsgája volt, a vizsgabizottság tagjait mégsem idézték be tanúként.

Szerdán szimpátiatüntetést is szerveztek a margitszigeti uszoda előtt Takáts Zsuzsanna iránt. A szervezők és a csatlakozók támogatásukat fejezték ki, illetve szerették volna „megköszönni, hogy vállalta történetét”.

Elbagatellizálta az ismert közíró a Kiss-ügyet
Vas megye ismert közírója, Gyurácz Ferenc kedd este a Facebook-oldalán keresztül bagatellizálta el az egykori úszót érintő nemi erőszak ügyet, sőt, egyenesen az áldozatot próbálta hitelteleníteni.
"T. Zsuzsanna (a büntetését régesrég letöltött Kiss László 'áldozata'), 28 évesen főmérnök lett (abban az időben ehhez pártvonalon is kiválóan kellett feküdni), azonkívül filozófia-esztétika 'tanári diplomát' szerzett (nyilvánvalóan a foxi-maxi egyetemen). Ezek ismeretében hogy is kételkedhetnénk a szavában?" – írta a közösségi oldalon a Gazdag Erzsi Irodalmi Alapítvány élére kinevezett Gyurácz, majd nem sokkal később törölje a posztját.
A Vasi Szemle Prima-díjas főszerkesztője később megindokolta döntését. "Volt itt egy minden elemében vállalható posztom, de oly sok értetlen, indulat-vezérelt hozzászólás érkezett rá, hogy töröltem. Aki a magyar olimpiai szereplést veszélyezteti, az most követi el a bűnt. Nem 55 évvel ezelőtt" – fogalmazott Gyurácz.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!