Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Újra a dóm előtt a színpad

Népszava|2016. máj 20. 07:18
[A+ A-]

Minden nyáron kiemelkedő és ünnepi esemény a szabadtéri programsorozat

A jubileumi, 85. évadban újra az eredeti felállásban várja nézőit a Szegedi Szabadtéri Játékok: a színpad ismét a dóm előtt kap helyet, a nézők pedig a már felújított templommal nézhetnek szembe. Magyarország legnagyobb játszóhelye az újabb fejlesztésekkel már több mint 1700 négyzetméter.

A művészek és a nézők is kétkedve fogadták két évvel ezelőtt azt a megoldást, amelyhez a dóm rekonstrukciója miatt folyamodott a szabadtéri játékok.

– A többség valóban nehezen képzelte el, hogy hazánk legnagyobb színpada 180 fokkal elfordítva is ugyanolyan élményt nyújthat – mondta Herczeg Tamás igazgató. – A Dóm tér semmivel össze nem hasonlítható atmoszférája így is érvényesült. Persze mindannyiunk szívének a legkedvesebb az eredeti állapot, amit az idén, a 85 éves jubileumi évadban ismét élvezhetünk. Mivel régi helyére, a dóm felújított lépcsősorára már nem lehet visszatenni a színpadot, a játszóhely, és így a 4 ezer fős lelátó is valamivel hátrébb kerül. Új elrendezést kap a művészeti kiszolgáló bázis is.

A színpad, a nézőtér és a backstage építése május utolsó hetében kezdődik. A teljes fesztiválhelyszín több mint 1700 négyzetméter.

– A jubileumi évadot hosszabb szezonnal ünnepeljük – mondta Herczeg Tamás, aki elmondta, az idén nem érnek véget az augusztus 20-i hétvégén a játékok. Hogy minden műfaj képviselve legyen, „ráhúznak” még egy hétvégét: augusztus 27-én egy estére visszatér a tavaly nagy siket aratott Shakespeare darab, a Tévedések vígjátéka.

A Dóm téren július 1-től augusztus 27-ig a hagyományos Ajándékkoncert mellett 7 produkció 16 előadását láthatják a nézők: négy bemutatót tartanak és három produkció tér vissza az elmúlt szezonból. Július 1-én A bolygó hollandival indul a szezon, amit a Miskolci Nemzeti Színházzal közösen állít színpadra a szabadtéri, majd a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Drakula utolsó tánca című néptánc-produkciója következik.

A fergeteges humorú Én és a kisöcsém operettet július közepén láthatja a közönség a Budapesti Operettszínház előadásában. Majd jön a Mamma Mia!, ami iránt töretlen az érdeklődés, és a Madách Színház másik sikerdarabja, A nyomorultak. Az évad szenzációjának szánják a Budapesti Operettszínházzal együttműködésben születő szuperprodukciót, az Ének az esőben című musicalt, ami augusztus közepén kerül színre. Augusztus 27-én Kerényi Miklós Gábor rendezésében láthatják a tavaly nagy sikert aratott Shakespeare-darabot, a Tévedések vígjátékát.

A Szegedi Szabadtéri Játékok ide programja
Július 1., 2.: Wagner: A bolygó hollandi – opera
Július 8., 9.: Vincze-Zsuráfszky: Drakula utolsó tánca – táncjáték
Július 15., 16.: Eisemann-Szilágyi: Én és a kisöcsém – operett
Július 22., 23.: Johnson-Andersson-Ulvaeus: Mamma Mia! – musical
Július 29., 30.: Boublil-Schönberg: A nyomorultak – musical
Augusztus 12., 13., 14., 19., 20.: Comden-Green-Freed-Brown: Ének az esőben – musical
Augusztus 17.: Szegedi Szimfonikus Zenekar: Ajándékkoncert
Augusztus 27.: Shakespeare: Tévedések vígjátéka – vígjáték


Lájkoljon minket a Facebook-on is!