Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Tele a gatya" az alapjövedelemtől?

Népszava-információ|2016. máj 23. 05:05
[A+ A-]

Szombaton egy teljes napot szenteltek „az igazságosság forradalmának” FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

A jövő évi költségvetés tárgyalásával párhuzamosan egyre gyakrabban kerül felszínre a feltétel nélküli alapjövedelem ötlete a magyar politikában is. Bevezetését a Párbeszéd Magyarországért (PM) tűzte zászlajára, a párt zuglói polgármestere pedig korlátozott körben, kísérleti jelleggel már meg is kezdte az egységes pénztámogatás bevezetését. 

Karácsony Gergely tegnap, a párt alapításának harmadik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen úgy fogalmazott: a szinte mindenki számára garantált alapjövedelem megfelelően orvosolná a társadalmi problémákat. Szabó Tímea, a párt másik társelnöke, országgyűlési képviselő szerint az alapjövedelem az egyetlen olyan vízió, amely "kiránthatja" Magyarországot a szegénységből. Hangsúlyozta, hogy a PM be fogja vezetni a juttatást, és ezzel megmutatja, hogyan kell mindenkinek elhozni a jólétet.

Ez volt a téma a PM pártalapítványának szombati konferenciáján is, ahol a PM vezetői ismertették a Republicon Intézet április végén tartott közvélemény-kutatásának eredményeit, amelyek szerint a magyarok 76 százaléka támogatná az alapjövedelem bevezetését. A Friedrich Ebert Stiftung nemzetközi fesztiváljával egybekötött rendezvényen hazai és külföldi szakértők beszéltek az alapjövedelem bevezetésének lehetőségeiről, előnyeiről és hátrányairól - kiemelve a külföldi példákat. A gondolat Magyarországon a legutóbbi választás előtt vetődött fel, amikor a Bánfalvi István vezette LÉT munkacsoport kidolgozta a terv magyar változatát, finanszírozhatónak és a mélyülő szegénység elleni legjobb ellenszernek nevezve a gyermekek esetében 25, a felnőttek részére 50, várandós nők tekintetében pedig 75 ezer forintban meghatározott alapjövedelem, vagyis a LÉT-pénz bevezetését a szociális ellátások mostani bonyolult rendszerének kiváltására.

A PM olyan elképzelést favorizál, amely minden egyéb szociális juttatás elvonása mellett a lakosság leggazdagabb 10 százaléka maradna ki a fix ellátásból. A párt költségvetési módosító javaslata, benne az alapjövedelem bevezetése a nincstelenek tömegein és a dolgozói szegénységben élőkön segített volna, ám a kormányoldal - egyébként ellenzéki segítséggel - leszavazta azt. Ráadásul a PM terveit a Fidesz-frakció szóvivője felelőtlennek és demagógnak is minősítette tegnap. Halász János a családok jövedelmi helyzete alapján differenciált támogatásokban hisz, bár civil szervezetek sora bizonyította be épp a napokban, hogy az állítólagos célzott támogatások ellenére nem csökken a szegénység Magyarországon, vagyis az Orbán-kormány valójában a tehetőseket segíti, a leszakadókat nem. "Tele a gatya, fiúk?" - tette fel az indulatos kérdést Halász szavaira reagálva Tordai Bence. A PM szóvivője szerint a vezető kormánypárt hülyének nézi az embereket, röhejes kommunistázásba kezd és közgazdasági nonszenszekkel riogatja a tájékozatlan közvéleményt, mert nincsenek érvei az alapjövedelem bevezetése ellen.

Valójában az utóbbi két évben nemcsak nálunk, hanem Európa más államaiban is népszerűséget szerzett a "létpénz" bevezetése. A Dalia Research közvélemény-kutató cég adatai szerint a kontinens polgárainak 64 százaléka megszavazná a bevezetését és csak 24 százalék ellenezné azt. A gazdagabb országokban érthető módon kisebb a támogatók aránya, így a június 5-re kitűzött svájci népszavazástól is azt várják a szakértők, hogy ott elbukik az alapjövedelem terve. Több francia megyében, egy kanadai tartományban azonban már a gyakorlati próbánál tartanak, a finn parlament pedig decemberben szavazott meg egy kísérleti időszakot.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!