Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Abszurd, hogy ők mondják meg, mit kell gondolni '56-ról"

Népszava|2016. máj 25. 05:05
[A+ A-]

Thinkstock fotó

Történelemhamisítás. Donáth Ferenc így jellemezte a Népszavának a kormány által támogatott és már javában zajló 1956-os emlékév szellemiségét, programját. "Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire groteszk egy Wittner Mária és Schmidt Mária által fémjelzett '56-os megemlékezés" - fogalmazott a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének elnöke. 

Donáth számára elfogadhatatlan, hogy ők mondják meg, mit kell gondolni 1956-ról, illetve miről, hogyan lehet beszélni a 60. évfordulón. A "pesti srácok=forradalom" felfogás elfogadhatatlan, a pályázatokból pedig az derül ki, hogy az emlékév szervezői Nagy Imréről, a mártír miniszterelnök csoportjáról, a Petőfi-körről, a munkástanácsokról meg akarnak feledkezni. A Terror Háza Múzeum főigazgatója, aki kormánybiztosként koordinálja az 1956-os megemlékezéseket azt az '56-ot sajátítaná ki, amit mások mellett Göncz Árpádhoz, Kosáry Domokoshoz, Mécs Imréhez és megannyi szabadon gondolkodó emberhez kötnek.

A Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete 2011 óta saját tagjainak befizetéseiből gazdálkodik, ennek ellenére megemlékeznek a forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról. Facebook-oldalukra eddig ismeretlen, illetve kevéssé közkeletű digitalizált írásokat töltenek fel, június 16-án, Nagy Imre, Maléter Pál és Gimes Miklós kivégzésének napján pedig először a Gyorskocsi utcai egykori tárgyalóteremben, a per helyszínén, majd a Kisfogházban emlékeznek. Donáth reméli, hogy a társaság 60. évfordulóra indított Facebook-oldalán is sokan megosztanak személyes vagy családi emlékeket ellensúlyozva a kormány egyoldalú megemlékezését és a történelemhamisítást.

Eközben közzétették az emlékév első nyertes pályázatainak listáját. Koltay Gábor szuperprodukciója, az Itt élned, halnod kell 100 millió forintot támogatást kapott. A zenés játékban háromszáz néptáncos mellett, tűzzsonglőrök, sőt lovasok is fellépnek. A darabnak, amelyet június 17-én és 18-án adnak elő a Hősök terén ötszáz szereplője lesz. Mások mellett Deák Bill Gyula, Varga Miklós, Vikidál Gyula is színpadra lép a produkcióban, amelyik amúgy nem 1956-ról szól, hanem a teljes magyar történelemről a honfoglalástól a rendszerváltásig.

F. Á.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!