Előző
Következő
új cikk

Sport

Dobogóra állna Rióban is Kovács

Népszava|2016. jún 1. 05:53
[A+ A-]

Kovács Sarolta mentálisan is készül Rióra FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Tizenkét év után lett ismét női öttusa-világbajnoka hazánknak, miután Kovács Sarolta aranyérmet szerzett a moszkvai seregszemlén. Az Alba Volán sportolója nemcsak egyéniben, hanem Földházi Zsófiával és Alekszejev Tamarával csapatban is csúcsra ért. A fiatal versenyző lapunknak beszélt a riói olimpiáról, a sérüléséről, no és persze a vb utáni ünneplésről.

- A 2004-es moszkvai világbajnokságon Vörös Zsuzsanna, míg idén az orosz fővárosban ön diadalmaskodott. Már a második számnál az élre állt, s nem engedte ki a kezéből a győzelmet. Úgy kelt fel reggel, hogy érezte: ma senki nem állíthatja meg?

- Azt éreztem, jó formában vagyok, arra viszont nem számítottam, hogy ennyire megy majd. Őszintén mondom, magamat is megleptem. Amikor az élre álltam, csak a következő számra koncentráltam, s szerencsére a lovaglás is jól sikerült. A kombinált számot, vagyis a lövészetekkel megszakított 4x800 méteres futást már nagyon vártam, ez volt a különbség a 2011-es moszkvai vb-ezüstérmemhez képest. Akkor is az élről indultam, de féltem, hogy utolérnek. Most nem gondoltam semmi másra csak a győzelemre. Úgy voltam vele, ha megelőznek, majd visszaveszem a vezetést.

- Moszkvában más a levegő, hogy az orosz fővárosban mindig remekel?

- Nagyon szeretek Moszkvában versenyezni. Öt évvel ezelőtt is dobogón álltam, s az elmúlt években több versenyen is érmet szereztem az orosz fővárosban. Az edzőm is úgy köszönt el tőlem, hogy csak a szokásos moszkvai teljesítményt szeretné látni.

- Márciusban lágyéki sérvműtéten esett át. A kényszerpihenő ekkora lökést adott?

- A felkészülésem nagyon jól sikerült a télen. Természetesen egy sérülés megakasztja az embert, ám nem kihagyásként fogtam fel, hanem szabadságként. Amúgy is szerettem volna egy hetet pihenni a hosszabb és erőteljesebb felkészülés előtt. Szerencsére másfél hét kihagyás után újra tudtam edzeni, úgyhogy nagyon gyorsan gyógyultam.

- Vörös Zsuzsanna 2004-ben szintén Moszkvában ért fel a csúcsra, majd az athéni olimpián is diadalmaskodott. Hasonlóra számíthatunk öntől is?

- Nagyon örülnék neki, de nem lesz egyszerű. Az év legfontosabb versenye, minden sportoló augusztusra időzíti a csúcsformáját. Szerencsére rengeteg támogatást kapok a klubomtól. Elsősorban Vörös Zsuzsannát emelném ki. Az olimpiai bajnoknő segít feldolgozni a világbajnoki aranyat, valamint tanácsokkal lát el, hogy az ötkarikás játékokra minél jobb állapotban legyek. Nyomás biztos lesz rajtam, de ebből is erőt szeretnék majd meríteni.

- Milyen tanácsácsokkal látta el önt Vörös Zsuzsanna?

- Még túl sokat nem tudtunk beszélgetni a győzelmem óta, ugyanis folyamatosan jövök-megyek. A héten azonban biztos sort kerítünk rá. A moszkvai siker után Zsuzsa volt az első, akivel beszéltem. Mondta: nagyon boldog, s büszke rám. Ő tudta, bennem van az a teljesítmény, amivel világbajnokká válhatok, csak eddig nem jött ki a lépés. Ám azt hozzátette, most jön csak az igazán nehéz feladat, de Zsuzsa, a klub és az önkormányzat is megad minden segítséget, hogy Rióban is a csúcsra jussak. Mentálisan kell rendben lennem, éppen ezért segíti már több éve egy pszichológus a felkészülésemet.

- A 2011-es világbajnokságon ezüstérmet szerzett, majd rá egy évre, a londoni olimpián 33. lett. Mi hiányzott a brit fővárosban?

- Londonban még csak 21 éves voltam, most pedig 25. Az elmúlt négy évben rengeteget értem, fejlődtem és változtam. Másképp gondolkozom, és máshogy készülök fel egy-egy világversenyre. Jobban el tudom viselni a nyomást. Nagyon várom az olimpiát, hogy bizonyítsak magamnak. Úgy érzem, ez a négy év megerősített. Az elmúlt években több műtéten is átestem, s volt olyan periódusa az életemnek, amikor elszontyolodtam. Nem volt jó érzés, de visszagondolva kellettek ezek a dolgok, hogy megedződjek.

- Említette, hogy másképp készült fel, mint négy éve. Min változtatott?

- A téli felkészülés során a futásra fektettem nagyobb hangsúlyt, s a fizikai felkészülés mellett több energiát fordítok a mentális tréningekre. Az olimpián már nem szeretnék megilletődve rajthoz állni, mint 2012-ben.

- A vb-győzelme után volt nagy ünneplés?

- Persze, de a java még hátra van. Már Oroszországban koccintottunk az edzőkkel, és a lányokkal, hiszen megünnepeltük a csapatvilágbajnoki címünket is. Itthon az egyesületemben is volt köszöntés. A teljes válogatottal pedig ma és a hétvégén ünneplünk.

Maximális létszám az olimpián
Földházi Zsófia és Marosi Ádám biztosan riói kvótához jut az öttusázók olimpiai ranglistájáról, így meglesz az előzetesen tervezett maximális kvalifikáció, mivel Kovás Sarolta és Kasza Róbert már tavaly nevezhetővé vált a nyári játékokra. A 36-36 fős ötkarikás mezőnyt a mától érvényes ranglistáról töltik majd fel. Ezen Földházi a harmadik helyen áll, de előtte két közvetlen kvótás szerepel, míg Marosi az ötödik úgy, hogy az előtte lévők közül ketten már kvótát szereztek. A kvalifikációs kiírás szerint a ranglistáról legalább hat-hat versenyzőnek kell az olimpiai mezőnybe kerülnie, de mivel egyes kvótahelyeket menet közben nem használtak fel, ennél mindkét nemnél várhatóan többen válnak innen indíthatóvá.
A magyar szövetség (MÖSZ) várakozása szerint Alekszejev Tamara és Demeter Bence is rendelkezik majd jogosultsággal, de őket a ranglistán már harmadikként veszik majd figyelembe. Egy országból nemenként két öttusázó nevezhető az olimpiára. A MÖSZ - Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány tájékoztatása szerint - azután, hogy megkapja a hivatalos listákat napokon belül állást foglal, majd megteszi a javaslatát a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

Kövér Dávid

Lájkoljon minket a Facebook-on is!