Előző
Következő
új cikk

Sport

Magyar pólós BL-álmok

Népszava|2016. jún 2. 05:53
[A+ A-]

A magyar bajnoki trófea után a BL-serleget is a magasba emelnék Kis Gáborék FOTÓ: MTI/BUGÁNY JÁNOS

Két magyar együttes szereplésével ma kezdődik meg a vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntője, melynek ezúttal a Margitsziget ad otthont. Lapunknak a friss hazai bajnok Szolnok pekingi olimpiai aranyérmese, Kis Gábor kiemelte, egy ilyen jellegű tornán már nincsen papírforma.

Öt nemzeti – az olasz, a horvát, a görög, a spanyol és a magyar – bajnokcsapat, továbbá a magyar élvonalbeli bajnokság ezüstérmese részvételével rendezik meg mától szombatig a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjét.

A rendezőnek számító Eger a hazai bajnoki rájátszás elmúlt hétvégén véget ért döntős sorozatában az ötödik mérkőzést elveszítve, 3-2-es összesítéssel maradt alul, s végzett másodikként a Szolnok mögött. Az így címét megvédő együttes olimpiai bajnok centere, Kis Gábor lapunknak elmondta, sokat jelentett nekik a trófea elhódítása. "Ha nem aranyéremmel zártuk volna magyar bajnokságot, akkor a BL-felkészülés mellett még az is energiát venne el tőlünk, hogy feldolgozzuk a vereséget – magyarázta a 33 éves vízipólós, aki reméli, hogy "katlan" jellege lesz a hazai hatos döntőnek. – Amikor kicsit tétlenkedik a csapat, vagy nem találja a megfelelő taktikát az ellenfél legyőzésére, akkor rengeteget tud számítani a közönség buzdítása."

A Szolnok és az Eger a tavalyi szezonban ugyan bejutottak a barcelonai Final Sixbe, de már az első meccsüket elveszítették, így nem jutottak a legjobb négy közé. A magyar bajnok ráadásul pont attól a Barcelonetától kapott ki, mellyel ma is meg kell mérkőznie. "Taktikai elemeket a tavalyi találkozóra már nem lehet alapozni. Mindkét együttes egy hosszú bajnoki szezonon van túl, ilyenkor kulcsfontosságú a regenerálódás a BL-re. Gyakorlatilag egy döntőből esünk be egy másikba" – vázolta a helyzetet Kis a Népszavának.

A másik ágon az Egerre a horvát Jug Dubrovnik vár. A BL két főcsoportjának győztese, a BL-címvédő olasz Pro Recco és a görög bajnok Olympiakosz a mai nyitónapon pihenhet, s csak a pénteki elődöntőkben száll először vízbe. Ha nyernek a magyar csapatok, a Szolnok a döntőbe jutásért az athéniekkel, az Eger pedig a Reccóval csap össze. A Final Six első számú esélyesének a Pro Recco számít, melyet a csoportküzdelmek során legyőzött a Szolnok.

"Nem egy verhetetlen csapat az olaszoké, ahogy sajnos a magyar bajnokságban is kiderült, hogy a Szolnok sem az – utalt Kis arra, hogy a magyar fináléban az Eger vette el csapata csaknem kétéves hazai bajnoki veretlenségét. – Szerintem a hatos döntőben eltűnnek a különbségek: az a csapat nyer, amely jobban akarja, vagy egyszerűen csak szerencsésebb. Nincs papírforma."

Első sikerére készül a Szolnok és az Eger
Az Európa legjobb együtteseit mozgósító széria 1963-ban indult, s egészen 1996-ig Bajnokcsapatok Európa Kupájának nevezték. Utána lett belőle Bajnokok Ligája, s bár a 2004 és 2011 közötti időszakra átkeresztelték Euroligára, öt esztendeje megint BL-nek hívják a sportág első számú sorozatát.
Az első győztes a belgrádi Partizan volt, a folytatásban a magyar csapatok közül az OSC és a Vasas tudott két-két alkalommal is nyerni: az előbbi 1973-ban és 1979-ben, míg utóbbi az 1979-80-as és az 1984-85-ös idény végén ünnepelhetett. Egyszer-egyszer bizonyult a kontinens legjobbjának az Újpest (1994) és a Honvéd (2004), a Szolnok vagy az Eger ötödikként csatlakozhatna a BL magyar győzteseinek elittársaságához. A fő sikerhalmozó a Recco, amely eddig nyolcszor végzett az élen, a mostani finálé résztvevői közül a Jug három, a Barceloneta egy elsőséget vallhat a magáénak.Zsukk János Károly

Lájkoljon minket a Facebook-on is!