Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tudjon mindenki szabadon szeretni!

Népszava-információ|2016. jún 4. 05:17
[A+ A-]

Illusztráció/Thinkstock

Petíciót indítottak civil szervezetek a bejegyzett élettársi kapcsolat megmentéséért, a kormány ugyanis egy olyan módosító javaslatot csempészett a jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvénybe, amivel - egyetlen betű kihagyásával - lényegében kiüresítené az intézményt. A javaslathoz a kormány semmilyen indoklást nem csatolt.

A meleg párok a bejegyzett élettársi kapcsolattal tehetik hivatalossá kapcsolatukat, így például lehet közös vagyonuk, örökölhetnek egymástól, meglátogathatják egymást a kórházban. A jogvédők szerint ha az erről szóló törvényt a tervezett módon átírják, az legalább húsz évvel vetné vissza az azonos nemű párok jogi helyzetét.

A vonatkozó törvény jelenleg így szól: "ha e törvény eltérően nem rendelkezik, (...) megfelelően alkalmazni kell a házasságra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársi kapcsolatra." Ez azt jelenti, hogy csakis ez a törvény mondhatja ki, hogy más szabály vonatkozik a házasokra, és más a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőkre, de a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat ugyanazokat a jogokat biztosítja (kivéve, hogy a meleg párok nem vállalhatnak és fogadhatnak örökbe gyereket, nem vehetik fel párjuk nevét).

A módosításban az "e" betű kimaradt, vagyis az új szabály így szólna: "ha törvény eltérően nem rendelkezik".

A jogvédők szerint ezek után már bármilyen törvénybe csak azt kell beleírni, hogy a házasokra vonatkozó rendelkezések, jogok nem érvényesek a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőkre, ami így nem lesz több, mint egy tartalom nélküli jogi frázis.

A törvényjavaslatról a jövő héten szavaz az Országgyűlés. Az ellenzéki pártok képviselői - a Jobbikot leszámítva - megpróbálták elérni, hogy ez a mondat kimaradjon a törvényből, de a kormánypárti többség leszavazta őket a bizottságokban. Ugyanakkor az ellenzéki képviselők kérhetik, hogy a bizottságban leszavazott módosító javaslatukról szavazzon az egész Ház.

A petíciót indító szervezetek - az Amnesty International Magyarország, a Helsinki Bizottság, Magyar LMBT Szövetség, a Társaság a Szabadságjogokért - azt kérik a képviselőktől, éljenek ezzel az eszközzel. A petíciót azért indították, hogy aláírásukkal minél többen kifejezhessék: a bejegyzett élettársi kapcsolat megőrzése mellett vannak, és támogatják, hogy mindenki tudjon szabadon szeretni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!