Előző
Következő
új cikk

Külföld

Vesztett Peruban a volt elnök lánya

Népszava-információ|2016. jún 7. 05:36
[A+ A-]

Szoros versenyben Pedro Pablo Kuczynski volt pénzügyminiszter győzött a perui elnökválasztás második fordulójában. Ez pedig azt jelenti, hogy második kísérletre is elbukott Keiko Fujimori, Alberto Fujimori volt perui államfő lánya.

A voksok 92 százalékának összeszámlálása után a 77 éves veterán közgazdász Kuczynski a szavazatok 50,3 százalékát szerezte meg, míg a 41 éves Fujimori 49,7 százalékkal szorult a második helyre. A jelenleg börtönbüntetését töltő volt elnök lánya, a Fuerza Popular párt vezetője volt pedig az esélyesebb, Keiko Fujimori biztosan győzött az első fordulóban. Kuczynski és Fujimori egyaránt indult a 2011-es elnökválasztáson, amikor végül Ollanta Humala nyugalmazott katonatiszt lett a befutó, aki elnökként bensőséges kapcsolatokat ápolt a dél-amerikai baloldali kormányzatokkal.

A német-lengyel felmenőkkel rendelkező, perui-amerikai kettős állampolgár Kuczynski volt egyébként az üzleti körök favoritja, a Princetonban és Oxfordban végzett egykori Wall Street-i bankár, volt világbanki tisztviselő a gazdaság rendbetételét ígérte kampányában, míg Fujimori a bűnözés elleni fellépésre helyezte a fő hangsúlyt.

Fujimori számára nehézséget okozott, hogy elhatárolódjon apjától, akit a Fényes Ösvény maoista gerillaszervezet elleni kemény fellépés, emberiség elleni bűntettek miatt 25 évre ítéltek, s pártja korrupciós ügyei is árnyékot vetettek jelöltségére. Kuczynski a választás éjszakáján – a minimális különbség miatt – nem akarta elkiabálni a győzelmét, Fujimori pedig közölte, csak a hivatalos végeredmény közzététele nyomán ismeri el a vereséget.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!