Előző
Következő
új cikk

Belföld

A Népszabadságról tárgyal Orbán?

Népszava-információ|2016. jún 14. 18:20, frissítve: 2016. jún 15. 10:27
[A+ A-]

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Találkozót kért Orbán Viktor miniszterelnöktől a Népszabadságot is birtokló Vienna Capital Partners (VCP) főtulajdonosa - értesült lapunk. Az egyelőre meg nem erősített tárgyalás témája a politikai napilap sorsa lehet, forrásaink szerint ugyanis Heinrich Pecina osztrák üzletember a Népszabadság eladásáról kíván tárgyalni a kormányfővel. Úgy tudjuk, a vevő Habony Árpád - vagy valamilyen érdekeltsége - lehet. A 168 óra közben azt írja: Simicskáé lehet az Index, Mészáros Lőrincé a Népszabadság.

Megírtuk, korábban több alkalommal is felmerült a sajtóban, hogy miután tavaly nyáron lezárult a Népszabadság Zrt. többségi tulajdonosának felvásárlási akciója, a VCP egyik leányvállalata pedig 99,88 százalékos tulajdonosa lett a Népszabadság Zrt.-nek (0,12 százalék szerkesztőségi közös tulajdonban van), Pecina mégis megválna a laptól. Sőt, egyes források folyamatosan arról számoltak be: Spéder Zoltán, valamint Habony Árpád is feltűnt kérőként.

Emlékezetes: miután a Gazdasági Versenyhivatal túlzott piaci befolyásra való hivatkozással nem engedélyezte az Axel Springer AG és a Ringier magyarországi fúzióját, a két nagyvállalat úgy döntött: megválik portfóliója egy-egy részétől, ezzel teremtve lehetőséget arra, hogy a német, illetve a svájci médiakonszern egybeolvadjon. Az eladásra felkínált lapok végül még 2014-ben a Heinrich Pecina által vezetett, bécsi központú VCP befektető vállalat tulajdonába kerültek, az erre létrehozott magyarországi médiacég a Mediaworks lett. Hozzájuk tartozik ma az egyik legszélesebb lapportfólió Magyarországon: övék a Népszabadság nyomtatott és online kiadása, a Világgazdaság és a vg.hu, a Manager Magazin és a Nemzeti Sport is. A Mediaworks portfóliójának része emellett az Új Dunántúli Napló, a Tolnai Népújság, a Békés Megyei Hírlap, a Somogyi Hírlap és egy sor egyéb regionális magazin nyomtatott és internetes kiadása is. Az ügyletet élénk médiafigyelem övezte, főleg azután, hogy tavaly nyáron az MSZP párt­alapítványa, a Szabad Sajtó Alapítvány eladta a Népszabadság Zrt.-ben lévő 27,65 százalékos részesedését a Mediaworksnek.

Május végén - az MSZP kivásárlásának bejelentése előtt egy héttel - a Népszabadság rövid közleményben tudatta, hogy távozik a kiadó éléről Mihók Attila, a Mediaworks vezérigazgatója. A bejelentés mindenkit váratlanul ért, az utód ráadásul az a Rónai Balázs lett, aki a Spéder Zoltán tulajdonolta Napi Gazdaságot, majd napi.hu-t hagyta ott másfél évtized után Pecina hívására. Ekkor merült fel először komolyabban, hogy Pecina csak átmeneti tulajdonosa a Népszabadságnak, és azt hamarosan továbbadja Spéder Zoltánnak, az FHB Jelzálogbank Nyrt. elnökének, az InfoRádiót és az Indexet is tulajdonló CEMP csoport elnökének. Spédert ugyanakkor az utóbbi két hét eseményeit követően vélhetően kizárták az esélyes kérők köréből, és megnyílt az út Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó előtt.

Simicskáé az Index, Mészárosé a Népszabadság?
A Spéder Zoltánra kiadott kilövési engedély után azonnal megindult a helyezkedés a hozzá köthető sajtótermékek körül, így célkeresztbe került az Index és a többek között a Népszabadságot és Nemzeti Sportot kiadó Mediaworks is - írja a 168ora.hu.  És a vevők sorban állnak. Az Indexre Orbánék számára az optimális vevő a Habony Árpád–Andy Vajna-kör volna, de a lap több forrásból is úgy tudja, akár a közeljövőben már Simicska Lajosé lehet a portál. A médiaportfólióját épp megtisztító – a veszteséges Metropolt megszüntető, a Class FM-et eladó – Simicskának ugyanis információik szerint komoly opciós szerződése van a vásárlásra.
Mészáros Lőrinc és üzleti köre a Spéder-barát Heinrich Pecina-féle Mediaworks iránt érdeklődik komolyan, e cégé többek között a Népszabadság és a Nemzeti Sport. Az előkészítés már zajlik. A 168 óra informátora szerint a Mediaworks végső vevője a Duna Aszfalton keresztül az idén tavasszal, 20 millió forint jegyzett tőkével alapított Opimus Press Zrt. lenne. A Mészáros Lőrinchez és családjához sok szálon kötődő Opimus Group Nyrt. tulajdonában lévő, idén év elején létrehozott kft. áprilisban 20 millió euró (6,2 milliárd forint) zártkörű sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!