Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Közelkép - Forró Carmen a Metből

Népszava|2016. jún 17. 05:46
[A+ A-]

Yannick Nézet-Séguin Fotó: Getty Images/Ralph Orlowski

Párizs megirigyelheti a Mezzon közvetített Carment. Igaz, „kölcsönadta” New Yorknak alighanem egyik legjobb, de nem legfiatalabb Don Joséját, Roberto Alagnát, de mindenki aki máshonnan érkezett, már ugyancsak ismert világsztár volt.

Az izgató, kívánatos cigánylány a nemzetközi operavilágnak jelenleg legfölkapottabb mezzoszopránja, a lett származású Elina Garanca, nem csupán varázslatos hanggal rendelkezik, hanem igazi szexbomba is. Gyönyörű és hódító. Vetélytársnője Michaela, az ugyancsak meseszép olasz szoprán Barbara Frittoli, de ami a Metnek az igazi nagy esemény, a visszavonult Levine főzeneigazgató örökébe lépő ifjú kanadai karmester, Yannick Nézet-Séguin.

Még csak „alkalmi bemutatkozás” volt a 2020-as végleges odaköltözés előtt, de a Met közönsége megismerhette, nem „zsákbamacska”. Ez a negyvenéves fiatalember mondhatni kísértetiesen úgy mozog, mint a nála csaknem négy évtizeddel idősebb hajdani Maestro. Vezénylés közben még az ajkmozgásával is úgy „súg” a zenekarnak, akár világhírű elődje.

Így lett jogosan vastapsokkal köszöntött rendkívüli siker Bizet páratlan remeke, ráadásul pompás balett részletekkel. A színpadkép, a jelmezek a hagyományos Met mérséklettel, otthonosak, de soha nem unalmasak. A zenekar meg természetesen a megszokottan magas színvonalúan remek. Alighanem a New York-i dalszínháznak egyik legutóbbi siker előadása, amit bizonyít az is, hogy szinte sorozatban, ugyanabban az előadásban már többször ismételték, mintegy megelőlegezve az új főzeneigazgató fogadtatását.

Nézet-Séguin máris otthon érezheti magát a világzene egyik legrangosabb otthonában. Szinte bizonyos, hogy nagy vonalakban már a repertoárja is készen áll, esztendőkre előre. És nem csupán a tévéközvetítéseknek hála közismert színházterem várja türelmetlenül a folytatásokat, a nagyvilág zenerajongói is. Aki pedig erre a rendkívüli Carmenre kíváncsi, pontosan ebben a szereposztásban már DVD-én is hozzájuthat. Kényelemben, élményre készen.

Várkonyi Tibor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!