Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Egekben a lakásárak

Népszava|2016. jún 20. 05:21
[A+ A-]

Az élénk kereslet hatására az eladók magasan tartják az árakat FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Ma már alig drágább átlagosan egy új lakás, mint egy használt – ám így sem olcsó. Az új építésű lakások piaca meglódult, ám szakemberek szerint ebben nem kell feltétlenül a kormányzati intézkedések sikerét látni.

Ma Magyarországon nagyobb az esélye, hogy valaki új lakást vásároljon, mint az elmúlt években bármikor – legalábbis a legfrissebb elemzések szerint. Ennek fő oka, hogy a használt, illetve az új építésű lakások árai rég nem látott közelségbe kerültek egymáshoz. Míg 2014-ben csak a forgalom, tavaly pedig már az árak is erőteljesen növekedtek az ingatlanpiacon, addig idén a válság óta hiányzó lakásépítési kedv is megérkezett – derült ki az OTP Jelzálogbank legújabb adataiból. Budapesten csak az idei első öt hónapban mintegy 120 új vagy korábban félbehagyott, de most újraindított projekt lakásait kezdték hirdetni. Az eddig igencsak szűkös kínálat növekedése pedig a lakáspiaci árolló záródását hozhatja magával: június első felében az új építésű lakások négyzetméterára országos átlagban 441 ezer forint volt a kínálati piacon, a használtaké pedig 337 ezer forintnál járt, ami 104 ezer forintos differencia. Ezzel szemben 2016 első hónapjaiban még 110-132 ezer forint volt a különbség, amely az utóbbi három hónapban fokozatosan csökkent.

Bár az árak közti különbség folyamatosan csökken, a potenciális vásárlóknak arra még várniuk kell, hogy ténylegesen kevesebbet kelljen áldozniuk lakásra – legyen az használt vagy új építésű. A komolyabb árcsökkenés egyelőre ugyanis nem érdeke a piaci szereplőknek – vélekedett az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László. A szakember szerint ez azért van így, mert az újlakás-beruházásokat megvalósító cégek vevői számára a használt lakás eladásából származó bevétel biztosítja a fedezet nagy részét az új lakásra. „Az árolló további záródása azonban fordulatot hozhat, ugyanis gátat szabhat a használt lakások drágulásának. Ha pedig túlkínálat alakulna ki az új építésű lakások piacán, akkor akár lejjebb is mehet a használt lakások átlagos négyzetméterára” – mondta az ingatlanszakértő. Ez a forgatókönyv valósult meg Győr-Moson-Sopron megyében, ahol mostanra reálisabb választás egy új lakás megvásárlása: itt júniusban az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 338 ezer forint volt, ami mindössze 39 ezer forinttal haladta meg a használt lakások átlagértékét.

Az újlakás-piac meglódulását olyan jelentős hatósági döntések előzték meg, mint a családok otthonteremtési kedvezményének (csok) bővítése, az új lakások áfájának csökkentése, valamint a magánépítkezések esetén az áfa-visszatérítésének lehetősége. A szakértők szerint ugyanakkor ezek inkább voltak kísérőjelenségei, s csak részben előidézői a pozitív tendenciának. „Jelenleg a ciklikus ingatlanpiaci válságok közötti fellendülési szakaszban járunk” – nyilatkozta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője a Világgazdaságnak. Szerinte a már önmagától is élénkülő keresletet tovább ösztönözték a lakáspiacot érintő idei kormányzati intézkedések. A szakember szerint a csokra jogosultak egyelőre inkább csak érdeklődő tömeget alkotnak, mivel a többség vásárlásai később realizálódnak. Balogh László ezzel együtt megjegyezte: a csok kibővítése érzékelhetően növelte a keresletet és az árakat.

A csok hatásai ugyan nagyrészt körvonalazódtak mostanra, azt azonban nem látni még, hogy a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) intézménye hogyan befolyásolja majd a piaci folyamatokat. Noha már kihirdették a nokokat részletesen szabályozó rendelet, még nem alakult otthonteremtési közösség. Balogh László szerint ezeknek a fogyasztói kluboknak – amelyek minden bizonnyal a lakás-takarékpénztárak legnagyobb konkurenciái lesznek – a megjelenését követően egyrészt perdöntő lesz, hogy hány ilyen fog szerveződni, másrészt hány ember lát majd bennük fantáziát és csatlakozik ténylegesen hozzájuk. Ha elég sokan érzik úgy, hogy érdemes ilyen közösség tagjává válniuk, az érdemben befolyásolhatja a piacot, mivel ily módon az a beruházóknak és az építőiparnak egy kiszámítható környezetet biztosítanak. Ha nem lesz elég népszerű a nok, akkor nem fog érdemleges hatást gyakorolni a piaci folyamatokra sem az újlakás-építések terén, sem megtakarítási formaként.

Bogatin Bence írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!