Előző
Következő
új cikk

Belföld

Simicska már az Index spájzában?

Népszava-információ|2016. jún 20. 05:01
[A+ A-]

Lehet, hogy hamarosan a Simicska által tulajdonolt médiumok közé kerül az Index is? FOTÓ: Népszava

Könnyen elképzelhető, hogy egy korábban megkötött opciós szerződésnek köszönhetően már csak a nagyvállalkozó döntésén múlik, mikor válik ő a tulajdonossá az Indexben - írta az Origo, a portál által megkérdezett jogász szerint ráadásul Simicska Lajos vásárlási opciója érvényesítése nélkül is befolyást gyakorolhat a tulajdonosa révén bajba került portálra. Az állítólagos opciós jog hivatalosan nem jelent meg a céginformációban - eddig.

Nyolc órán át tartó házkutatás, egész pályás médiabeli letámadás, három nyomozás - jelenleg ez látszik a felszínen a Spéder Zoltán körüli viharból. Lapunk is beszámolt róla: két hete szerdán derült ki, hogy a Fidesz-közeli nagyvállalkozóként ismert Spéder vállalkozásainál különféle hatósági vizsgálatok zajlanak: az eleinte szűkszavú közlések szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai adathordozókat foglaltak le és több helyen is kutakodtak az FHB-csoportnál és Spéder "egyes érdekeltségeinél".

Aztán kiderült, hogy az akcióval párhuzamosan a rendőrség a Postánál is nyomozást indított, a Posta szerint az MNB feljelentése alapján, ám ezt a jegybank később cáfolta. A NAV pedig egy hónapja vizsgálódik az Index-et is kiadó Central European Media & Publishing Zrt.nél, ami szintén az üzletember érdekeltségébe tartozik. Miután úgy tűnt, Spéder nem élvezi tovább a kormány bizalmát, s alighanem bajban van, szinte rögtön felmerült: előfordulhat, hogy az Index valóban beleolvad Simicska Lajos médiabirodalmába.

Ezt erősítette meg a múlt héten a vállalkozóhoz közeli forrásunk is, miután a 168 Óra a napokban megírta, a Fidesz egykori gazdasági háttérembere köreinek komoly vásárlási opciója lehet a portálra. "Az látszik, hogy az Index mint portál fordulóponthoz érkezett, akár marad, akár megy" - mondta Gerényi Gábor, az Index egyik alapítója a történtek kapcsán az ATV-ben. Azokról a találgatásokról, hogy milyen komoly vevőnek tekinthető Simicska Lajos, Gerényinek nem volt érdemi információja, de azt sietett kiemelni: abból nagy csalódás lesz, ha a nagyvállalkozó azt hiszi például, hogy a Jobbik politikai kiszolgálójává lehetne tenni a portált.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!