Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Uniós jogot sértett két különadó

Népszava-információ|2016. júl 5. 05:26
[A+ A-]

Az uniós jogba ütközik a kormány korábban már törvénybe foglalt szándéka a dohánygyárak és a kiskereskedelmi láncok különadóztatására, mert azok aránytalanul több terhet rónának a nagyobb cégekre és ezáltal sértenék a verseny szabadságát - állapította meg az Európai Bizottság (EB) tegnapi közleménye. 

Az EB még 2015 február elején kezdeményezett részletes vizsgálatot a kiskereskedelmi láncokra kivetett élelmiszerlánc-felügyeleti díj, valamint a dohánygyártókat és forgalmazókat sújtó „egészségügyi hozzájárulásnak” nevezett adó miatt, mert azok - tiltott állami támogatás gyanúja miatt - első ránézésre is uniós jogot sértettek. Ugyanis progresszív szerkezetük miatt a nagyobb forgalmú társaságok többet fizettek volna a büdzsébe, mint kisebb társaik. A kormány például nem tudott épkézláb magyarázatot adni arra a felvetésre, hogy mitől károsabb a nagyobb dohánygyártók cigarettája, mint a kicsiké, miközben az árbevétel alapú, de progresszív adókulcsú sarc alapján 60-szor több adót fizettek volna. Hasonló volt a helyzet az élelmiszerlánc-felügyeleti díj esetében is. Míg korábban egységesen az árbevétel 0,1 százaléka volt az adó, ezt a nagyobb forgalmú áruházaknál 4,5 százalékra vitték fel, míg a kicsiknél is megduplázták.

Az unió már tavaly jelezte kifogásait a különadók mértéke miatt, mire a kormány a Bizottság felszólítására elállt azok bevezetésétől. Azóta az élelmiszerlánc-felügyeleti díj "visszaállt" a mindenkire vonatkozó és az unió által is elfogadható 0,1 százalékos szintre, míg a dohánygyárak azóta sem fizetnek egészségügyi hozzájárulás címen különadót. Így a most lezárult EB vizsgálat nyomán nem keletkezett visszafizetési kötelezettség.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!