Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Visszaadták a jogtalanul lefoglalt Zsolnay-árukészletet

Népszava|2016. júl 5. 16:33
[A+ A-]

Fotó: Facebook/Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.

Visszakapta a korábban bűnügyi zárlat alá vett árukészletét a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt., miután hatályon kívül helyezte a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség a pécsi cégnél a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága által kezdeményezett házkutatás és lefoglalás elrendeléséről szóló határozatot - erről tájékoztatta a Népszavát Kardos Éva ügyvéd. 

A Zsolnay Zrt. korábbi felügyelő bizottsági elnöke elmondta, hogy a cég megbízásából panaszt nyújtott be, s az ennek nyomán született ügyészségi határozat indoklása kimondja, hogy a NAV által vélelmezett költségvetési csalásnak "nem tárgyi bizonyítási eszköze a kényszerintézkedéssel érintett zrt.-nek, mint gazdasági társaságnak a saját tulajdonában lévő árukészlete, amely a vonatkozó jogszabályok szerint elkobzásnak és vagyonelkobzásnak sem lehet a tárgya." Ami azt jelenti, hogy a Zsolnay Zrt.-nél jogtalanul tartottak házkutatást, és teljesen megalapozatlanul foglalták le a múlt hónapban az árukészletét. A döntés ellen fellebbezni sem lehet, így az árukészlet bűnügyi zárlatát az adóhatóságnak fel kellett oldania.

Emlékezetes, hogy a porcelángyárban 19 százalékos részesedéssel bíró pécsi önkormányzat azon a címen mondatta fel a Zsolnay Zrt. 130 dolgozójának a munkahelyét, hogy a cég működése a lefoglalás miatt ellehetetlenült, és azt tanácsolta a számukra, hogy az önkormányzat által 3 millió forintos törzstőkével alapított Ledina Kerámia Kft.-ben vállaljanak munkát - emlékeztetett az ügyvéd. Kardos Éva megjegyezte: a szekszárdi ügyészség határozata intő jel lehet a pécsi önkormányzat számára, a "kiskirálykodásnak a megfelelően működő jogállamiság határt tud szabni."

A Ledina Kerámia Kft.-t mind a mai napig nem jegyezték be a cégbíróságon, és a Zsolnaynál felmondott dolgozóknak munkát adni sem tudnak. Ennek ellenére Szabó Iván ügyvéd, a pécsi önkormányzatot képviselő ügyvéd bejelentette, hogy holnap első fizetésüket megkapják az átszerződők. Szabó Iván közölte azt is, hogy a Ledina Kerámia Kft. fizikai dolgozói jelenleg rendelkezésre állnak, az ő esetükben ennek díját fizeti meg a cég, a szellemi foglalkoztatottak akár a közeli napokban megkezdhetik a munkavégzést. Szabó Iván tájékoztatása szerint minden dolgozónak a Zsolnaynál kapott bérével megegyező összeget utalnak majd, ennek teljes költsége mintegy bruttó 40 millió forint egy hónapban. Szabó Iván szerint egy hónapon belül rendeződnek a - jelenleg a pécsi városháza címre bejegyzett - társaság telephellyel és törzstőkével kapcsolatos kérdései.

Kardos Éva arra is felhívta a figyelmet, hogy a pécsi önkormányzat megtévesztette a 130 dolgozót, hiszen az árukészlet lefoglalása jogtalannak bizonyult. Elmondta, hogy - tudomása szerint - a pécsi önkormányzat tulajdonában lévő Tettye Forrásház Zrt. (ez a pécsi vízmű), amelynek épületébe a Ledina Kerámia Zrt. dolgozóit a helyhatóság össze szokta hívni, 386 millió forintos hitelt vett fel a K&H Banktól, hogy a dolgozókat kifizesse. Az ügyvéd álláspontja szerint ez felveti a hűtlen kezelés gyanúját, hiszen egy önkormányzati cég azért vett fel hitelt, hogy egy másik ugyancsak önkormányzati cég bért fizessen belőle.

Az ügyvéd elfogadhatatlannak tartja, hogy bizonyos politikai illetve gazdasági célok érdekében kisembereket tévesztenek meg, felmondatják velük az egyetlen jövedelmi forrásukat biztosító munkaviszonyukat, csak azért, hogy "a helybeli újság főcímként hozhassa a Zsolnay Zrt-vel kapcsolatos újabb botrányt". Abba senki nem gondolt bele a színfalak mögött tevékenykedők közül, hogy a megtévesztett 130 dolgozó a jövőben miből fog élni, hiszen a Szabó Iván ügyvéd által megfogalmazott munkavállalói azonnali felmondás - az ügyészségi határozat tükrében – nem valós indoklást tartalmaz, és ezért nem is lehet okszerű. Ez esetben a Zsolnay Zrt-nek megnyílik a lehetősége a kártérítési igényének érvényesítésére.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. főtulajdonosa, Bachar Najari június közepén sajtótájékoztatót tartott, ahol elhangzott, hogy 40 fős törzsgárda ottmaradt a gyárban, tíz ember kivételével a betanított munkások mentek át a pécsi közgyűlés által létrehozott Ledina Kerámia Kft.-hez. Bachar Najari azt mondta, hogy a megrendeléseket teljesíteni tudják a megmaradt gárdával is. Tájékoztatása szerint a gyárnak két jelentős, együttesen 500 millió forint értékű szerződése van.

B. M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!