Előző
Következő
új cikk

Sport

A Zika miatt nem kell lemondani az olimpiát

MTI-információ|2016. júl 21. 05:52
[A+ A-]

A Zika-vírus miatt - a várandós anyákat kivéve - senkinek, sem versenyzőnek, sem szurkolónak nem kell távol maradnia a riói olimpiáról – jelentette ki Szentes Tamás országos tisztifőorvos. Szentes hangsúlyozta, a fertőzés reális kockázatot jelent ugyan, de ezt a minimálisra lehet csökkenteni akkor, ha betartják a megelőzésre irányuló útmutatásokat.

A legfontosabb a szúnyogok elleni beltéri és kültéri védekezés, ezért Rióban mindenkinek ajánlják a szúnyogriasztó szerek használatát, továbbá hosszú ujjú ruha viselését.

A Zika-vírus tünetei leginkább egy influenzás megbetegedéshez hasonlítanak: láz, kiütés, fejfájás és nem gennyes kötőhártya-gyulladás, illetve izomfájdalom. Ha a hazaérkezést követő két hétben ezek előfordulnak, orvoshoz kell fordulni. Ezzel kapcsolatban Szentes megjegyezte, az ÁNTSZ-nél és a Szent László Kórházban is végeznek olyan diagnosztikai vizsgálatot, amely által kimutatható az esetleges fertőzöttség.

Jelenik Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ utazás-egészségügyi és oltóközpontjának főorvosa hangsúlyozta: Brazíliában a trópusi időszak után most köszönt be a tél, amikor csökken a szúnyogpopuláció, ami a kockázatot is mérsékli. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, egy friss kimutatás szerint jelenleg ötszázezer az egyhez a kockázata annak, hogy valaki Zika-vírussal fertőződik. Ugyanakkor ő is kiemelte a megelőzés fontosságát.

Téglásy György, a válogatott kereteket ellátó szolgálat igazgatója elmondta, mindent megtettek, minden feltételt biztosítanak annak érdekében, hogy a magyar sportolók védettek legyen Rióban, de nekik ügyelniük kell a megelőzésre. Hozzátette, a riói tesztversenyeken egyetlen magyar sportoló sem kapott el szúnyog által terjesztett betegséget. A sajtótájékoztatón Labancz László, a Sanofi Pasteur üzletág-igazgatója elmondta, a megelőző vakcina kifejlesztésével jól haladnak, az állatkísérleteken már túl vannak. Hamarosan embereken is megkezdik a védőoltás kipróbálását, de az olimpia rajtjáig biztosan nem készül még el - tette hozzá.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!