Előző
Következő
új cikk

Sport

Politikai botrány lesz az orosz doppingból?

Népszava|2016. júl 22. 05:00
[A+ A-]

Előfordulhat, hogy a riói olimpián egyetlen orosz sportolót sem láthat a közönség FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította 68 orosz atléta közös beadványát, így véglegessé vált, hogy ezek a sportolók nem vehetnek részt az augusztus 5-én kezdődő riói olimpián. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jövő keddig határoz arról, hogy a teljes orosz küldöttséget kizárja-e az ötkarikás játékokról.

Tizennégy nap múlva elkezdődik az év talán legjobban várt sporteseménye, a riói olimpia, ám a hírek nem a sportsikerekről szólnak, hanem újabb és újabb botrányokról. Ezúttal a dopping került középpontba, ugyanis eldőlt: orosz atléták nélkül rendezik a XXXI. nyári ötkarikás játékokat, miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tegnap elutasította a 68 sportoló közös beadványát. A döntés még nem végleges, az oroszok a Svájci Szövetségi Bíróságnál még fellebbezhetnek a mai döntés ellen, erre 30 napjuk van.

„Nem lepett meg a döntés – nyilatkozta lapunknak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője. – Az ítéletet a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) hozta meg, tekintettel arra, hogy a legjobb orosz atléták, olimpiai bajnokok éveken keresztül részt vettek egy szisztematikus doppingprogramban. Ezért zárták be a moszkvai laboratóriumot, s vették el végleg az akkreditációját. Az atlétikát illetően rengeteg államilag támogatott csalásra derült fény, így érthető a CAS döntése.”

Ám nemcsak az atléták vannak jelentős bajban, hanem egész Oroszország, ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jövő keddig határoz arról, hogy a teljes orosz küldöttséget kizárja-e az olimpiáról. „Ez sokkal izgalmasabb történet, ugyanis a jogi megalapozottsága még erősen kérdéses, hogy az atlétákon kívül az egész nemzetet kollektívan el lehet-e tiltani. Erre a döntésre vár mindenki.

Az ítéletet a NOB-nak és a nemzetközi sportszövetségeknek kell meghozniuk. Ezen szervezetek kérték, hogy tartsanak nekik egy tájékoztatót arról, pontosan milyen bizonyítékok vannak, mely sportágakra, milyen sportolókra vonatkozóan” – mondta Tiszeker, aki hozzátette: ez rendkívül kényes téma, hiszen olyan sportolókat is kizárhatnak, akik soha nem éltek tiltott szerrel. Az Orosz Olimpiai Bizottság keddi bejelentése szerint 387 orosz sportoló szerepelne Rióban, ez a szám az atléták eltiltása miatt 68-al csökken.

A kétszeres olimpiai bajnok rúdugró, Jelena Iszinbajeva perrel fenyegeti a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot

A kétszeres olimpiai bajnok rúdugró, Jelena Iszinbajeva perrel fenyegeti a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot

A MACS vezetője szerint reális esélye van annak, hogy az 1984-es Los Angeles-i játékok után ismét Oroszország nélkül rendezzenek olimpiát. „Az orosz sportolók doppingoltatását vizsgáló, 97 oldalas McLaren-jelentés egészen elképesztő, már-már filmbe illő csalásokról számol be. Kijátszották a biztonsági kamerákat, a nemzetközi közösség őrjáratát. Évek óta készültek rá, gyűjtötték a tiszta vizeleteket. A titkosszolgálat embere szerelőnek öltözve csempészte ki a mintákat, amiket aztán feltörtek, és kicseréltek. Hátborzongató” – fogalmazott Tiszeker.

Oroszország kizárása azonban hatalmas sportdiplomáciai bonyodalmakkal is járhat. S bár, Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke már jelezte, nem kívánják bojkottálni a riói ötkarikás játékokat a doppingbotrány miatt, a kollektív eltiltás mégis érzékenyen érintheti az országot. „Kategorikusan elutasítunk mindenfajta bojkottot, történjen az politikai vagy bármilyen más ok miatt. A bojkottok csak az olimpiai mozgalom összeomlásához vezetnének. Voltak kísérletek arra, hogy az ötkarikás játékokat politikai fegyverként használják, de úgy gondoltam, hogy ez már mind a távoli múlté” – mondta Zsukov.

Tiszeker szerint az ügy már rég túlmutat a sporton. Inkább sportpolitikai, diplomáciai kérdés. „Forr most az üst. Nagyon izgalmas kérdés. Bármi megtörténhet” – zárta a MACS vezetője.

 Iszinbajeva kiakadt
A női rúdugrás kétszeres olimpiai bajnoka, Jelena Iszinbajeva sem vehet részt a riói olimpián a nemzetközi Sportdöntőbíróság tegnapi döntésének értelmében, csakúgy, mint 67 orosz atléta társa.
Májusban a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot perrel fenyegette, amennyiben számára kedvezőtlen döntést hoznak, ugyanis korábban sosem produkált pozitív doppingmintát.
A 34 esztendős sportoló szerint ez az ítélet lekicsinyli az ötkarikás játékokat, s ez az atlétika temetője. Azonban az is elképzelhető, hogy néhány orosz atléta, köztük ő is, semleges színekben mégis indulhat majd.

K. D.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!