Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kiderült, mi állhat a német fesztiválon történt robbantás hátterében

nepszava.hu|2016. júl 25. 08:48, frissítve: 2016. júl 25. 16:46
[A+ A-]

Felrobbantotta magát egy 27 éves szíriai menedékkérő a németországi Ansbachban vasárnap éjjel. A merényletben a frissített adatok szerint 15-en sebesültek meg, 4-en súlyosan. A bajor tartományi belügyminiszter délután közölte, hogy a nyomozás első adatai szerint iszlamista támadás történhetett.

A férfi hátizsákjában volt a robbanószerkezet, amely működésbe lépett, de a rendőrség szerint nem egyértelmű, hogy csak magát akarta megölni vagy másokat is. A nol.hu azt írja:  a fiatalember korábban már kétszer próbálta megölni magát. 

A német belügyminiszter hétfőn azt mondta, nem lehet kizárni, hogy a robbantás hátterében az iszlamista terrorizmus áll, de azt sem, hogy az elkövető pszichés labilitása vagy a kettő kombinációja. Thomas de Maiziere tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az ügy feltárásában még csak az első lépéseknél tartanak. Az viszont tudható, hogy az ansbachi robbantás és a reutlingeni támadás elkövetőjét is alapos biztonsági ellenőrzés alá vették, amikor az országba érkeztek, és nem találtak terrorista kapcsolatokra utaló jeleket. Érthető, hogy sokakat elbizonytalanítanak az utóbbi napok eseményei, de "jogállamunk erős" - mondta a miniszter. Nem kell változtatni a szabadságon alapuló életformán, de "a higgadtság fontos és szükséges erény a mostani hangulatban" - fogalmazott.

Később a bajor tartományi belügyminiszter azt mondta, hogy a nyomozás első megállapításai "nagyon erősen" abba az irányba mutatnak, hogy szélsőséges iszlamista eszméktől sarkallva elkövetett öngyilkos merénylet történt, arra utaló jeleket viszont nem találtak, hogy az tettes közvetlen kapcsolatban állt iszlamista terrorszervezetekkel.

Joachim Herrmann tájékoztatóján elmondta, hogy a férfi éles fémdarabokkal megtöltött pokolgépe nyilvánvalóan azzal a szándékkal készült, hogy minél több emberben kárt tegyen, és a szállásán további robbanószerkezetek előállítására alkalmas anyagokat találtakAz elkövető egyik mobiltelefonján pedig rábukkantak egy videofelvételre, amelyen Allah nevében merénylettel fenyeget, bosszúból azért, hogy németek muszlimokat öltek, és az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjére hivatkozik - mondta a miniszter.

Korábban írtuk: bajor belügyminiszter, aki azonnal Ansbachba utazott, ígéretet tett arra, hogy bármi áron felderítik az akció hátterét és a tettes indítékát. Az eddig rendelkezésre álló információkból ugyanis nem derül ki, hogy a férfit gyilkos szándék vezette-e vagy csak a saját életének akart véget vetni. Az öngyilkosság, mint lehetséges magyarázat azért merül föl, mert miután a fiatal szíriai menedékkérelmét elutasították, kétszer is megpróbált végezni magával. Kórházba került, a rendőrök ezért ismerik a nevét.

Egy fiatalember Ansbachban azt mesélte az éjjel, hogy először azt hallotta, gázrobbanás történt. Csak mikor az emberek már futottak, akkor mondták neki, hogy egy hátizsák robbant fel, vagyis, hogy valaki szó szerint felrobbantotta magát. Ansbach határában zenei fesztivál zajlik. Az elkeseredett szíriai állítólag be akart menni a rendezvény területére, de a biztonsági őrök nem engedték be. A robbanás után több mint kétezer embert menekítettek ki onnan- tudósít az Euronews.

Az elmúlt tíz napban ez volt a harmadik fegyveres akció Bajorországban. A múlt héten egy vonaton, Würzburg közelében és egy müncheni bevásárlóközpontban is civilekre támadt egy-egy magányos elkövető.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!