Előző
Következő
új cikk

Sport

Éremért utaznak Rióba a magyar vízilabdázók

Népszava|2016. júl 26. 05:50
[A+ A-]

Benedek Tibor először irányíthatja szövetségi kapitányként a férfi válogatottat, érmet vár tőlük FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Július 30-án elindulnak vízilabdázóink (is) Rióba, ezt megelőzően sajtónyilvános edzést tartott a magyar férfi vízilabda-válogatott hétfőn a Margitszigeten. A Hajós Alfréd-uszoda Széchy medencéjének partján a női csapat tagjai és felkészítőjük is állta az újságírók kérdéseit: lapunknak az Európa-bajnok női pólósok kapitánya, Bíró Attila és a szövetségi kapitányként első ötkarikás megmérettetésére készülő Benedek Tibor nyilatkozott.

„Kettő héttel az olimpiai játékok kezdete előtt ott tartunk, ahol a rajt előtt tartanunk kell. Igyekszünk gyorsítani a játékunkat, különböző taktikai elemeket gyakorlunk. Úgy gondolom, hogy jelenleg 85-90 százalék közötti állapotban van a csapat – nyilatkozta a Népszavának Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

– Gyakorlatilag minden tervezett feladatunkat elvégeztük az utóbbi időszakban, teljesítettük a kitűzött szárazföldi, vízi és taktikai gyakorlatokat is. Elegendő mérkőzést játszottunk, s bár nem minden eredménnyel vagyok elégedett, azt gondolom, ha most szállnánk medencébe a riválisokkal szemben, sikeresebbek lennénk.”

A „győztes csapaton ne változtass” elvet szem előtt tartva Bíró Attila korábban annak a 13 női vízilabdázónak szavazott bizalmat, akik 2016 januárjában, Belgrádban a kontinens legjobbjainak bizonyultak, ezáltal kivívták az olimpiai indulás jogát. A Rióba utazó keretből tíz játékosunk már a négy évvel ezelőtti, londoni világversenyen is a nemzeti együttest erősítette, így Bíró szerint a lányok vállát nem különösebben nyomja a szereplés terhe.

„Kiváló összetételű csapatunk van. A lányok nem amolyan csoda-dologként gondolnak az előttük álló feladatra, sokkal inkább professzionális mentalitással veszik majd tudomásul a kinti körülményeket. Biztosak lehetünk abban, hogy a válogatott tagjai hideg profiként minden külső tényezőt kizárnak, s csakis a vízilabdára koncentrálnak majd.”

A női szövetségi kapitány lapunknak elmondta, minden játékosának megadja majd a lehetőséget a bizonyításra. „Lesznek, akik a posztjuk vagy kvalitásaik okán több szerephez jutnak majd, mégis mindenki számára adott lesz az esély, hogy bebizonyítsa: méltó a válogatottságra, s akár a végső sikerre is.”

No, igen, a célok. Bíró Attila amondó, reális elvárás lehet a lányokkal szemben a végjátékba jutás, a mester szerint azonban csapata ennél többre is képes. „Érmet szeretnénk” – fogalmazta meg egy ország álmát a kapitány. – A felkészülés során megmérkőztünk a legerősebb válogatottakkal. Ide sorolnám az Egyesült Államokat, Spanyolországot, Olaszországot és Ausztráliát is. A döntőig a keresztbejátszásoknak köszönhetően biztosan tizedelődik ez az ötös, melyből úgy hiszem, Rióban a véső győztes kikerülhet. Kínával a magam részéről sötét lóként számolnék – latolgatta az esélyeket Bíró.

Az intenzív felkészülési időszakot maguk mögött tudó női pólósaink pihenéssel tölthették a legutóbbi hétvégét, s a kiutazást megelőző hét derekán is számíthatnak egy szusszanásnyi szünetre. „Mostanra arányba került a pihenésre és regenerálódásra szánt idő, ami kiemelten fontos egy olyan megmérettetés előtt, amelyre készülünk – zárt Bíró Attila.

A játékosként három olimpiai elsőséget szerző Benedek Tibor által felkészített férfi csapatunk selejtezőtorna után tette biztossá ötkarikás indulását.. Az év szövetségi kapitányának mindjárt kinevezése évében, 2013-ban megválasztott Benedek más olimpiára készül ezúttal, mint hajdanán aktív vízilabdázóként. „Teljesen más ez a felkészülés, mint a korábbiak voltak. Akkor egy játékos voltam a tizenháromból, most egy csapat felkészítéséért felelek. A két pozíciót nem lehet összehasonlítani.”

Benedek Tibor számításai alapján az induló 12 gárdából akár hét-nyolc is versenyben lehet a végső sikerért. A szövetségi kapitány szerint jelenleg 80 százalékos formában lévő csapata egy lehet ezek sorában; sőt, akár a dobogóra esélyesek közül is. „Az érem megszerzését egy reális célkitűzésnek tartom” – fogalmazott Benedek.

A szövetségi kapitány szerint fontos kettő hét vár még a férfi vízilabdázókra, annak ellenére, hogy egyébként jó felkészülési időszakot élt meg a csapat. „Ebben a periódusban minden napnak megvan a maga jelentősége, akár most is tudunk fejlődni, előre lépni. A tervezett mérkőzéseket lejátszottuk, levontuk a tanulságokat. Montenegró, Spanyolország és Horvátország legyőzése sikerélmény, melyekre építhetünk. Lelkileg erős a csapat, akik például az ausztrálokkal szembeni találkozón ezt bizonyították is.”

A felkészülés magyar szempontból egy „éles” mérkőzéssel zárult, legjobbjaink Szerbiában vendégszerepeltek. A magyar és szerb játékvezető által dirigált meccsen végül egy góllal azok a vendéglátók bizonyultak jobbnak, akikkel szemben Magyarország első csoportmérkőzését játssza augusztus 6-án, Rióban. „Minden meccs más, így a legutóbbi és a következő szerbek elleni találkozó között sem vonható párhuzam. Ugyanazzal a csapattal akár az olimpián is találkozhatunk kétszer, biztosan mindkét párharc más-más játékot hozna.”

A XXI. olimpiai játékokon a vízilabdatornákat augusztus 6. és augusztus 20. között rendezik.

Egy csoportban a világbajnokokkal
A női válogatottat a B-csoportba sorolták. Ellenfeleink Spanyolország, Kína és a világelső Egyesült Államok csapata.
A férfiak az A-jelű hatosban Görögország, Brazília, Ausztrália, Japán és a világbajnok Szerbia mellett küzdhetnek a továbbjutásért.H. Sz.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!