Előző
Következő
új cikk

RIO 2016

Borkai Zsolt: reményteli várakozás

Népszava|2016. júl 30. 05:00
[A+ A-]

Borkai Zsolt: bízom benne, hogy Brazíliában minden magyar versenyző tiszta eszközökkel áll rajthoz FOTÓ: Szalmás Péter

Úszásban és kajak-kenuban vár remek eredményeket az augusztus 5-én kezdődő riói olimpián Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Az 1988-as szöuli ötkarikás játékokon lólengésben aranyérmes sportoló a Népszavának arról is beszélt, hazánk jelenleg nem áll készen a 2024-es olimpia megrendezésére, ám nyolc év alatt fel lehet készülni a világ legnagyobb sporteseményére. Úgy vélte, Rióban a kezdésre minden rendben lesz, még ha most sok is a javítani való.

- Aggasztó hírek érkeznek folyamatosan Brazíliából. Fábián László csapatvezető a csapatiroda tagjaival hétfőn érkezett Rióba. Milyen állapotokról számoltak be?

- Nem unatkoznak, annyi biztos. Az a szokás, hogy a kollégák mindig kimennek előre, hogy az olimpiai faluban a szállásokat rendezzék. Az előző ötkarikás játékokhoz képest jóval több a munka. Ki kellett takarítani az épületeket, s rengeteg hibát találtak a szobákban is. Hasonló volt a helyzet, mint az ausztráloknál. A villanyvezetékek több helyen kilógtak a falból, a vízvezetékek szivárogtak, a vécék pedig el voltak dugulva. Azért dolgoztak, hogy minden rendben legyen, mire megérkezik a csapat, melynek egy része csütörtök reggel indult Rióba.

- Ilyen rövid idő alatt rendbe tudtak tenni mindent?

- A brazil szervezők azt ígérték, hogy minden rendben lesz az augusztus 5-i megnyitóra. Megalakult egy 500 fős gyors reagálású csoport, amely folyamatosan javítja azokat a dolgokat, amiket a mi kollégáink bejelentenek. Azonnal kijönnek a helyszínre, és megoldják a problémákat. Szerda reggel Nagy Zsigmond csapatvezető-helyettestől már azt az információt kaptam, hogy a szobák átvehetők. De azért még van tennivaló.

- B-tervvel készülnek, ha esetleg egy szoba lakhatatlanná válik?

- Nem. Egy ilyen ötlet nem is tudna megvalósulni. Az összes szálloda tele van, nem is lehet ilyenkor már helyet találni. Ráadásul csak az olimpiai faluban tudják garantálni a sportolók teljes biztonságát.

- Ha már a biztonságot említi. Brazíliában a terrorfenyegetettség és a Zika-vírus is veszélyt jelent. Erre felkészültek a szervezők?

- A Zika-vírust túllihegték. Úgy gondolom, az a legkisebb gond az olimpia körül. Több szakember is elmondta, a szúnyogok által terjesztett fertőzés miatt nem kell aggódni. Téli időszak van, a kollégáim egyetlen vérszívóval sem találkoztak. Tehát az időjárás kedvez az olimpiának. A közbiztonság már nagyobb probléma. A szervezők ígéretet tettek, hogy nem lesz gond ezzel sem. Nyolcvanötezer katona és rendőr vigyáz majd a rendre. Abban biztos vagyok, hogy az olimpia falut és a sportlétesítményeket fokozottan védik.

- Azok a sportolók, akik már túl vannak a versenyen, és megnéznék Rio de Janeiro nevezetességeit, biztonsággal tehetik ezt?

- Egy évvel ezelőtt látogattam Rióba, akkor nem volt testőröm. Ugyan dolgozni mentem ki, mint a versenyzők, de természetesen én is szétnéztem a városban. Akkor nem tapasztaltam semmilyen fenyegetettséget, és szerencsére nem is történt velem semmi. Úgy gondolom, semmivel sem nagyobb a veszély, mint bármikor, ha az ember Brazíliába látogat. Attól lesz más ez az olimpia, mint a többi, hogy túl sok probléma jött elő egyszerre. Szinte minden rendező országban felmerült egy-egy baj. Londonban a közlekedési káosztól tartottak, Pekingben a szmogtól féltek, de mindkét helyszínen megoldották a dolgokat. Itt azért más, mert Zika-vírus, gyenge közbiztonság, vízszennyezettség és az instabil belpolitikai helyzet egyszerre van jelen az országban.

- A magyar sportolók tartanak az ön által említett problémáktól?

- Nem. Nekik nem is kell ezzel foglalkozniuk. Azok a versenyzők, akik ezen gondolkodnak, biztosan nem érnek el jó eredményt. Az olimpia arról szól, hogy az nyer, aki a legjobban tud alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Az ötkarikás játékokat ezért sem lehet összehasonlítani semmilyen más versennyel. Az 1988-as szöuli olimpián bármit mondhattak nekem, nem foglalkoztam semmivel, csak azzal, hogy a lehető legjobban végrehajtsam a gyakorlatomat. Teljesen felesleges a problémákon gondolkodni, egy sportoló úgysem tudja megoldani.

- Ön is említette a víz minőségét. Nemcsak az ivóvízzel, hanem több versenyhelyszínen, például a kajak-kenusoknál és a nyíltvízi úszóknál is fertőzött vízről beszélnek…

- Folyamatosan javul a minőség. Azt nem tudom, milyen technikai megoldással dolgoznak. Talán kevesebb szennyvizet engednek a tóba. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kőkeményen odafigyel, hogy ne legyen probléma, folyamatosan ellenőrzik. Úgy gondolom, a helyszínekkel biztosan nem lesz gond. Elkészülnek időben és minden előírásnak megfelelnek majd. Nemcsak a NOB, hanem az adott sportág nemzetközi szövetsége is szemmel tartja a folyamatokat. Abban is biztos vagyok, hogy a sportolók sem találkozhatnak olyan különös dolgokkal, ami miatt csökkenhet a teljesítményük.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

1 2

Lájkoljon minket a Facebook-on is!