Előző
Következő
új cikk

Belföld

Political Capital-anyagok - Megszüntették a nyomozást

nepszava.hu|2016. aug 5. 11:49
[A+ A-]

Az ügyészség megszüntette a nyomozást a volt Nemzetbiztonsági Hivatal és a Political Capital cég közötti megbízási szerződések ügyében - írta a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.

Az ügyben Tényi István 2015. december 22-én tett feljelentést, melynek lényege szerint a volt Nemzetbiztonsági Hivatal a Political Capital elemző és tanácsadó céggel 2010. előtt kötött szerződések alapján a Magyarországon közzétett szélsőséges véleményekkel kapcsolatban készített elemzésekért 190 millió forintot fizetett ki a társaságnak annak ellenére, hogy a munkát a hivatal saját erőből is el tudta volna végezni.

A tárgykörben a bíróság minősített eljárás keretében korábban jogerős ítéletet hozott, így mivel a cselekményt már jogerősen elbírálták, a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya az elrendelt nyomozás megszüntetéséről határozott - írták a közleményben.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a Political Capital nyilvánosságra hozta a radikalizmuskutató projekt keretében készített minden elemzését és tanulmányát, miután Németh Szilárd fideszes képviselő -elmúltnyolcévezve egy cseppet - a szocialista kormányok és a PC közötti szerződéseket támadta az Országgyűlés ülésén még tavasszal, mondván: Gyurcsány Ferenc kormánya kifizetőhelynek használta a titkosszolgálatokat, amelyek 190 milliói forintért rendeltek tanulmányokat a Political Capitaltól, de sajtóhírek szerint a szocialista kormányok legalább 17 milliárd forintnyi közpénzt költöttek közvélemény-kutatásra, kommunikációs és tanulmánykészítési megbízásokra.

A Political Capital válaszában jelezte, hogy továbbra is követeli a teljes nyilvánosságot, hogy "megcáfolhatóvá váljon minden hazugság". Ezzel együtt jó hírnevük megsértése miatt jogi lépéseket is tettek mindazon politikusok és sajtóorgánumok ellen, amelyek valótlanságokat terjesztettek róluk, és felszólították a kormányoldal politikusait, hogy fejezzék be azt az átlátszó gyakorlatot, hogy korrupciógyanús ügyek miatti figyelemeltereléshez használják fel az intézetet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!