Előző
Következő
új cikk

Sport

Nico Rosberg az apai siker nyomában

Népszava|2016. szept 14. 05:50
[A+ A-]

Keke és Nico Rosberg – egyelőre csak az apa Forma–1-es világbajnok FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ANDREW HONE

A Forma-1 jelenlegi mezőnyben három olyan versenyzőt találunk, akinek korábban az édesapja is próbára tette magát az autósport királykategóriájában. A Mercedest vezető Nico Rosberg felmenőjét azonban az különbözteti meg Max Verstappen és Jolyon Palmer papájától, hogy Keke világbajnoki címig vitte – ezt a sikert ismételheti meg az idény végén Nico, amennyiben legyőzi Lewis Hamilton.

Az F1 1950 óta íródó történetében mégsem napjaink egyik legsikeresebb autóversenyzője és édesapja lehet a legsikeresebb apa-fia páros. Erre a címre jelenleg a száguldó cirkuszban 1958 és 1975 közötti majd két évtizedben kettő világbajnoki címig jutó brit Graham Hill és egyetlen fia, az 1996-os világelső Damon Hill pályázhatna: ketten együtt háromszor értek fel a sportág csúcsára, összeadva 33 rajtelsőséget szerzetek és 36 futamgyőzelmet arattak.

Ha a bajnoki címek tekintetében nem is, az utóbbi statisztikai mutatókban hamarosan előzhet a Rosberg-család, hiszen a pole pozíciók számában pillanatnyilag egálra állnak a felek, diadalok tekintetében pedig csupán tíz siker Hillék előnye.

Keke Rosberg egyébként 1982-ben, a sportág egyik fekete szezonjában hódította el egyetlen bajnoki elsőségét. A Williams-istállóhoz négy feledhető versenyidény után átpártoló finn – aki szülei tanulmányai miatt Svédországban látta meg a napvilágot – riválisai a Mclaren-Fordot vezető John Watson és a két Ferraris, Gilles Villeneuve és Didier Pironi lehettek volna, az élet azonban átírta a forgatókönyvet. Watson összességében öt ponttal maradt el Rosbergtől, a hiányzó öt egységnek az összegyűjtésére azonban vélhetően jó esélye lett volna az évad elején, San Marióban, ahol a privát alakulatok nulla ponttal zártak, miután bojkottálták a futamot.

Villeneuve a versenyidény ötödik helyszínén, Belgiumban egy edzésbalesetben meghalt, míg a végelszámolásnál szintén öt ponttal lemaradó Pironi az utolsó négy futamot kihagyni kényszerült, miután Németországban a lábát törte. A 2016-os idény végén Keke fia, Nico is révbe érhet, igaz, ehhez még Hamiltonnak bizonyosan lesz egy-két szava.

A 32 évesen elhunyt Gilles Villeneuve hat esztendőt felölelő F1-es pályafutása során 1979-ben állt közel ahhoz, hogy bajnok legyen: akkor dél-afrikai csapattársa, Jody Scheckter örülhetett a végén (Michael Schumacher 2000-es diadaláig az volt a Ferrari utolsó elsősége). A felfelé ívelő pályafutás a tragédia okán nem teljesedhetett ki, így apáról fiúra szállt a feladat: az édesapja halálakor mindösszesen 11 éves Jacques aztán beteljesítette azt, hiszen egy Williams volánja mögött 1997-ben mindenkit maga mögé utasított. A kanadai később nem kapott lehetőséget igazi élcsapatnál, 2006-ban egyszeres bajnokként vonult vissza.

A fenti példák közé kívánkozik, mégis kakukktojás az első két Magyar Nagydíj győztese, a brazil Nelson Piquet és ifjabb fiúgyermeke: a sportágban a kétezres évek első évtizedében másfél évet eltöltő Nelsinho neve a várakozásoktól elmaradó teljesítménye mellett leginkább a 2008-as Szingapúri Nagydíjon – csapata kérésére – elszenvedett balesetéről maradt ismert, míg a nagy előd háromszoros Forma-1-es világbajnok. Nelson 1978 és 1991 között érte el sikereit, utolsó versenyein az akkor bemutatkozó Schumacher csapattársa volt a Benettonnál.

Rosberg mellett a mostani mezőnyben Palmer és Verstappen büszkélkedhet F1-es múlttal rendelkező családfővel: a brit apuka 88 futamán néhány pontja mellett egy leggyorsabb kört autózott össze, hasonlóképpen a 107 nagydíjrajttal a háta mögött visszavonult Jos Verstappenhez, akinél fia máris sikeresebb. Egyesek szerint Max a jövő bajnoka, előbb azonban Rosberg számára kínálkozik esély, hogy reprodukálja édesapja vb-elsőségét – akár már az idén.

Nem lesz újabb Schumacher – Häkkinen csata
A finnek kétszeres világbajnoka, Mika Häkkinen korábbi felesége, Erja az ezredfordulón a pár egyetlen közös fiúgyermeknek, Hugónak adott életet.
Tekintve, hogy a rivális Michael Schumacher fia, Mick egy évvel idősebb, a sportrajongók már a kilencvenes évek végi csaták újgenerációs kiadásában reménykedtek, kivált, hogy a német napjainkban a német Forma-4-ben bontogatja szárnyait.
Tavaly azonban a reménykedők minden várakozása szertefoszlott: a Häkkinen család ekkor közölte, hogy a fiú bár gokartozott, nem lesz autóversenyző, inkább labdarúgóként próbál szerencsét.

Hatos Szabolcs

Lájkoljon minket a Facebook-on is!