Előző
Következő
új cikk

Külföld

Ki állja a fukusimai számlát?

Népszava|2016. szept 23. 08:22
[A+ A-]

Egyfajta tehermegosztással, s a lakossági befizetések jelentős megemelésével oldaná meg a tokiói kabinet a 2011-es földrengés, illetve cunami következtében megsérült fukusimai atomerőmű sugármentesítésének horribilis költségeit. 

Az állami ráfordítások, legyenek bármilyen horribilisek, úgy tűnik, hogy hosszabb távon nem fedezik a vélhetőleg többszörösére ugró kiadásokat, ezért végső soron valahogy a villanyszámlákba építenének be egy tarifaemelést a szükséges summa összeszedésére – vázolta fel a terveket tegnap az Aszahicímű, tekintélyes tokiói lap.

A pusztító hatású 2011 márciusi földmozgás, s a nyomában támadt tengerár következtében súlyosan megrongálódott a Japán keleti partvidékén fekvő fukusimai létesítmény, százezreket kellett kitelepíteni, s a reaktoroknál összegyűlt radioaktív maradványok, valamint a szivárgó, sugárzó víz problémáját máig nem sikerült megoldani. A tragédia nyomán Japán valamennyi atomerőművét leállították, s zömük máig nem működik. Fukusima helyreállítása gyakorlatilag kivihetetlen, de lebontása és a sugárzó anyagok gondjának megoldása is évtizedeken át alaposan megterheli a tokiói államkincstárat. A kezdeti becslések kétezer milliárd jenről szóltak, napjainkban viszont már 6 ezer milliárdot emlegetnek, amihez még az evakuáltak kártalanításának 3 ezer milliárd jenes summája is hozzáadódik.

A jelenlegi elképzelések valóra váltásához meg kell változtatni a japán energiatörvényt, s ki kell dolgozni, milyen arányban járuljanak hozzá a költségekhez a számlák családonként és havonta 60-180 jenes (170-500 forintos) emelésével a fogyasztók, illetve az áramszolgáltató cégek. Döntés várhatólag a tokiói parlament jövő évi ülésszakán várható.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!