Előző
Következő
új cikk

Belföld

A kormány megvédte a parlagfüvet

Népszava-információ|2016. szept 27. 05:17
[A+ A-]

Közös, uniós feketelistára kerülhetett volna a parlagfű, viszont "sikeresen megakadályoztuk" egy rejtélyesen eltüntetett nyilatkozat szerint - írta a hvg.hu.

A Földművelésügyi Minisztérium szerint szakmai okokból nem került fel a listára, de a portálnak több szakértő is úgy nyilatkozott, a dolog hátterében inkább az állt, túl sok munkával járt volna, ha szigorú EU-s szabályok vonatkoznának az allergén gyomnövényre. Az EU ezzel foglalkozó albizottságában Magyarország is leszavazta, hogy a parlagfű felkerüljön az ártalmas, visszaszorítandó fajok feketelistájára.

A "magyar állami természetvédelem hivatalos honlapján" még januárban megjelent nyilatkozatban egyenesen dicsekedtek ezzel. A szöveget senki nem írta alá, de így került ki a minisztériumhoz tartozó termeszetvedelem.hu-ra: "minden jelentősebb hazai konfliktust jelentő növényfaj jelölését sikeresen megakadályoztuk", "a szintén széles körben elterjedt és hazai szinten megfelelően szabályozott kezelésű parlagfű a vita során kihullott."

A nyilatkozat kényes része mára eltűnt a hivatalos honlapról, a jelenleg elérhető szövegben a "sikeresen megakadályoztuk" rész már nem szerepel.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!