Előző
Következő
új cikk

Belföld

Molnár az ATV-nek: a Jobbik elnöke zsarolni tudja Orbánt

nepszava.hu|2016. okt 19. 08:14, frissítve: 2016. okt 19. 09:27
[A+ A-]

FOTÓ: Tóth Gergő

Molnár Gyula, az MSZP elnöke tegnap jelentette be, hogy a szocialista párt nem hajlandó tárgyalni a miniszterelnökkel az alaptörvény-módosításról, így nem is erről, hanem az eheti uniós csúcs témáiról egyeztettek. A találkozó után a pártelnök az ATV reggeli műsorában azt mondta, hogy szerinte a Jobbik elnöke zsarolni tudja a miniszterelnököt, hiszen az alaptörvény-módosítás kétharmadához kell a jobbikos képviselők szavazata is, az MSZP azonban semmilyen ultimátumot nem adhat. Molnár azt is elárulta, hogy a baloldalnak van már egy közös államfőjelöltje, egy ismert, köztiszteletben álló ember, de a személyét csak decemberben jelentik be.

Molnár szerint a Jobbik "a kétharmadban kisegítő partner", és ultimátumot adhat Orbán Viktornak, hogy csak abban az esetben támogatja a miniszterelnök által kezdeményezett alkotmánymódosítást, ha a kormányfő a betelepítés minden formáját elutasítja, beleértve a letelepedési kötvényt is. "Hogy ez most egy színjáték-e, ezt majd döntsék el az emberek és a választók" - jegyezte meg. Hozzátette, a Jobbik által javasoltakat az MSZP már három hete felvetette.

A közös baloldali államfőjelöltről szólva elmondta, az MSZP-nek van már jelöltje a posztra, aki elvileg elvállalta a jelölést. Molnár Gyula nem nevezte meg az illetőt, annyit mondott, "nagyon ismert, nagyon köztiszteletben álló, a politikában nem ismeretlen emberről van szó". Hozzátette, valószínűleg decemberben lesz nyilvános a jelölt személye.

Molnár Gyula szerint az október 2-ai kvótanépszavazás nem adott semmilyen felhatalmazást az alaptörvény-módosításra, ezért úgy gondolja, hogy az MSZP semmilyen ultimátumot nem adhat. Az MSZP elnöke megismételte, pártja nem hajlandó tárgyalni a miniszterelnökkel az alaptörvény-módosításról, azonban - mint mondta -, ha a miniszterelnök tájékoztatni akarja a legnagyobb ellenzéki párt elnökét, akkor a találkozóra el kell menni.  

Az MSZP a tegnapi találkozóról azt írta: "Miután az MSZP világossá tette, hogy az alaptörvény megváltoztatásáról a választók többségének felhatalmazása hiányában nem hajlandó tárgyalni, Orbán Viktor miniszterelnök elfogadta, hogy a hazánkat érintő biztonságpolitikai ügyekben viszont van helye és értelme az egyeztetésnek. Ezt a találkozót Orbán Viktor kezdeményezte, amelyen a közelgő Európai Tanács ülésének témái kerültek elő: a migráció, Oroszország és a kereskedelmi egyezmények. Orbán Viktor jelezte, hogy örülne, ha az MSZP részt venne az alaptörvény módosításában, de Molnár Gyula határozottan kijelentette, hogy pártja erről nem hajlandó tárgyalni. A hazai közállapotok, a demokrácia, a sajtószabadság és a jogállam tekintetében az MSZP elnöke és Orbán Viktor teljesen eltérő állásponton voltak."

A találkozóról Lázár János kancelláriaminiszter adott hírt a Kormányinfón, ezzel magyarázva fél órás késését. A létrejött egyeztetés azért volt meglepő, mert bár a miniszter múlt héten bejelentette a találkozót, Molnár Gyula azt mondta, hogy az MSZP nem vesz részt a jogszabályalkotásban.

A szocialisták körében felháborodást is keltett a pártelnökséggel nem egyeztetett találkozó, az I. kerületi MSZP például azt írta Facebook-oldalán, hogy Molnár Gyula kinyírja a pártot, és felszólították, hogy ha van benne becsület, mondjon le. "Ébresztő ellenzék! Ébresztő minden demokráciában elkötelezett embernek, mert ha így megy tovább, Molnár eljátssza az utolsó esélyünket Orbán leváltásával kapcsolatosan!" - írták a bejegyzésben.

UPDATE: A bejegyzés azóta már lekerült az I. kerületi MSZP Facebook-oldaláról.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!