Előző
Következő
új cikk

Belföld

Orbán patthelyzetről beszélt, pedig simán lepattintották Brüsszelben

Népszava|2016. okt 21. 14:00
[A+ A-]

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely

Orbán Viktor a pénteki EU-csúcsot követően sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben. A miniszterelnök elmondta, hogy csütörtökön főként a menekültválságról volt szó, majd Oroszországról, Szíriáról, és a kereskedelmi egyezményekről, különösen a kanadai szabadkereskedelmi egyezményről (CETA) egyeztettek az unió képviselői. A kormányfő több javaslatot is tett Brüsszelben, de az unió képviselői egyiket sem fogadták el. A kötelező betelepítési kvóta témája is napirenden maradt, így Orbán szerint patthelyzet alakult ki.

Az első nap eseményeiről a kormányfő elmondta: sikerült megakadályozni a kötelező betelepítési kvóták elfogadását, az uniós csúcson nem született Magyarország érdekeivel ellentétes döntés. Mint mondta, általában véve is szerette volna levetetni azt a kérdést a napirendről, mert szerinte erről soha nem lesz konszenzus a tagállamok között, ezért nincs értelme napirenden tartani. Orbán beismerte, hogy ezt nem sikerült elérni, Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök ugyanis világossá tette, hogy a bizottság nem vonja vissza a javaslatot, így patthelyzet alakult ki. A kormányfő szerint a cél pedig, hogy kidolgozzanak egy olyan javaslatot, amivel ezzel a patthelyzetet fel lehet oldani. 

Orbán a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy ezentúl még harcosabb álláspontot kell elfoglalnia Magyarországnak (nem mintha eddig nem lett volna az), mivel a külföldi nyilatkozatok sokszor sértik az önbecsülésünket, amikor arról szólnak, hogy Magyarország nem szolidáris a menekültekkel. Pedig Orbán szerint a szolidaritás abban is testet ölt, hogy a határainkat védjük, mert ezzel "nemcsak Magyarország érdekeit védjük, hanem mindenkit, aki mögöttünk van." Itt a kormányfő ismét megjegyezte, hogy rajtunk kívül bezzeg vannak olyan uniós tagállamok, amelyek nem védik kellően a határaikat, pedig azok uniós határok is.

A kormányfő szerint az Európai Bizottság becsapta a nemzetállamokat a kötelező kvótára tett javaslatával.  A miniszterelnök leszögezte, hogy az Európai Unióban szabad, független államok társulnak, ennek pedig az "alfája és omegája" az, hogy a miniszterelnökök útmutatása alapján kell megindulnia a jogalkotásnak, az állam- illetve kormányfők pedig kétszer is csak önkéntes kvótáról állapodtak meg. Orbán Viktor "kültelki trükknek" nevezte a nemzetállamok kijátszását, aminek szerinte hosszabb távon több a kára, mint a haszna, ráadásul az Európai Bizottság csapta be a tagállamokat, amelyben a szerződések őreként a leginkább bíznak.

Orbán a csúcson tett még egy javaslatot, de ezt sem fogadták el. Ez arra vonatkozott, hogy szét tudják választani a háború elől menekülőket és a gazdasági bevándorlókat. Ehhez feltételeket kell szabni, amik nem adottak. A miniszterelnök az unión kívül hozná létre azokat a menekülttáborokat, ahol különválaszthatnák a menekülteket, de ezt sem fogadták el a csúcson.

Ukrajnáról a kormányfő azt mondta, hogy az ország az uniós vízummentesség minden feltételének eleget tesz, ezért mielőbb meg kell kapniuk a vízummentes utazás lehetőségét. A miniszterelnök tudatta: az Európai Tanács arra kérte az Európai Bizottságot, hogy "ne fektesse" tovább az ügyet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!