Előző
Következő
új cikk

Bűnügy-baleset

Halálos lövést kapott egy rendőr - Akció szélsőjobbos háttérrel Bőnyben

nepszava.hu|2016. okt 26. 10:07, frissítve: 2016. okt 26. 16:16
[A+ A-]

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Gépkarabéllyal adott le öt-hat lövést Bőnyben egy idős férfi két rendőrre szerda reggel. Az így kialakult tűzpárbajban egy rendőr olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy életét már nem lehetett megmenteni. A Központi Nyomozó Főügyészség kora délutáni sajtótájékoztatóján elmondták, hogy a rendőrök a településre egy házkutatás céljából vonultak ki, a tettes, egy 76 éves férfi még a bejutás előtt egy gépkarabéllyal lövöldözni kezdett, ezután a rendőrök is visszalőttek a támadóra. A 25 éve szolgáló áldozatot hősi halottá nyilvánítottak és alezredessé léptettek elő.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője elmondta, hogy hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztető emberölés és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt rendeltek el nyomozást, és a megalapozott gyanút még ma közlik az idős férfivel. Hozzátette: a helyszínelés és tanúk kihallgatása jelenleg is zajlik. 

Forrás: police.hu

Forrás: police.hu

A rendőrség a rendőrségi épületeken gyászzászlóval, a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tiszteleg elhunyt munkatársának helytállása előtt. Magyarország belügyminisztere Pálvölgyi Péter rendőr őrnagyot hősi halottá nyilvánította és előléptette rendőr alezredessé. Pálvölgyi Péter 46 évet élt, és 25 éve szolgált a rendőrségnél - olvasható a police.hu-n megjelent közleményben.

 

Hajdu János, a TEK vezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a terrorelhárító szervezethez akkor érkezett a riasztás szerda reggel, amikor már rendőrök megtámadásáról szólt az információ. 

A sajtótájékoztatón azt a lapinformációt megerősítették, hogy a gyanúsított is megsebesült, őt azóta megoperálták, állapota lehetővé teszi az őrizetbe vételét. Az idős támadó kilétéről, de a házkutatás elrendelésének okairól sem adnak egyelőre tájékoztatást.  

A kisalföld.hu információi szerint Bőnyben a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) tevékenységének köze volt az akcióhoz, a vélt elkövető Gy. I. A Nemzeti Arcvonallal 2009-ben állítólag német neonácik fegyveresek gyakorlatoztak a bőny-szőlőhegyi táborban. 2012-ben a hvg.hu szintén arról számolt be, hogy évente hungarista kiképzőtábort szerveznek Bőnyben. A kislaföld.hu úgy tudja, a ház, ahol az eset történt a Magyar Nemzeti Arcvonal tevékenységéhez köthető.

Az Origo úgy tudja, hogy az elkövető, a nyilas mozgalmakat szervező Győrkös István, a Magyar Nemzeti Arcvonal alapítója és vezetője. Ő az, akit tűzharcban végül elfogtak, és gyomorlövést kapott.

MTI Fotók: Krizsán Csaba

MTI Fotók: Krizsán Csaba

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai előre tervezett házkutatásra mentek ki a férfi bőnyi házához, ahol még bejutásuk előtt adott le lövéseket a tulajdonos. A rendőrök is használták szolgálati fegyvereiket - mondta a főügyész. Hangsúlyozta: a fejsérülést szenvedett rendőr életét semmilyen módon nem lehetett volna megmenteni. Az idős férfi előéletével kapcsolatban később ad tájékoztatást a Központi Nyomozó Főügyészség - jelezte Keresztes Imre. A sajtótájékoztatón nem lehetett kérdéseket feltenni.

A közösségi portálon, Setét Jenő aktivista felhívására romák szerveznek gyertyagyújtást a halott rendőr emlékére 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!