Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Cannes-ból érkezett filmek a Mozinet Filmnapokon

Népszava-információ|2016. okt 26. 21:56
[A+ A-]

Az igényes filmk forgalmazójaként közismert Mozinet idén hatodik alkalommal rendezi meg a Mozinet Filmnapokat. Most október 28-tól 31-ig tartó rendezvényen csupa olyan filmet láthat a bemutatónál korábban a közönség, amelynek világpremierje Cannes-ban volt, s nem egy körülük díjjal tért onnan haza. Ez alkalommal több alkotóval személyesen is találkozhat a magyar néző.

A bizarr fordulatokkal teli francia Állva maradni alkotója, Alain Guiraudie két itthoni vetítésen is részt vesz; péntek este a budapesti Puskinban, hétfőn pedig a debreceni Apolló moziban. A cannes-i fesztivál Un Certain Regard szekciójában fődíját elnyert az Olli Maki legboldogabb napja című film, most rendezője, a finn Juho Kuosmanen péntek este a Puskin moziban személyesen vesz részt filmje vetítésén.

A többek közt a Chihiro Szellemországban, A vándorló palota vagy a Szél támad alkotásokat jegyző Ghibli Stúdió fogadta be az Oscar-díjas rövidfilmes, Michael Dudok de Wit rendezőt, aki a stúdióban készítette el első egész estés alkotását, A vörös teknős című animációt, a munkálatokban a Kecskemétfilm is segédkezett. A cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában különdíjat nyert az alkotás,  direktora pénteken a kecskeméti Otthon moziba szervezett vetítésen lesz jelen, Budapesten pedig szombaton a Puskin moziban találkozik a nézőkkel. A vörös teknős kísérőfilmje Bucsi Réka ugyancsak fesztivál-kedvenc alkotása, a Love lesz.

A filmnapok sokszínű programjában szerepel még Park Chan-wook A szobalány című koreai erotikus thrillere, az Oscar-díjas Asghar Farhadi iráni rendező Az ügyfél című párkapcsolati drámája és Bruno Dumont A sors kegyeltjei meg a többiek című abszurd vígjátéka is.

A filmnapok négy napja alatt országosan 14 art moziban merülhetnek el a filmbarátok a kortárs filmművészet legjavában. A 6. Mozinet Filmnapok keretében a főváros mellett Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Szegeden, Szentendrén, Székesfehérváron, Szombathelyen és Veszprémben is tartanak vetítéseket.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!