Előző
Következő
új cikk

Belföld

Új ügyvédi törvény készül

Népszava-információ|2016. okt 31. 05:03
[A+ A-]

Illusztráció: Thinkstock

Várhatóan 2018-tól csak az a jogtanácsos láthat el bíróság előtti képviseletet, illetve jegyezhet ellen okiratokat, aki belép az ügyvédi kamarába, az ügyvédeknek és a jogtanácsosoknak egyaránt kötelező lesz időszakonként - továbbképzésen - bizonyos kreditpontot megszerezniük, ha továbbra is praktizálni akarnak, valamint az ügyvédek nem dolgozhatnának sikerdíjért, viszont várhatóan lesznek minimális rezsióradíjak - egyebek mellett ezt tartalmazzák az új ügyvédi törvény tézisei. Az Igazságügyi Minisztérium október 24-én hozta nyilvánossága az elképzeléseket az alapelvekről, amelyekről november 23-áig várják az észrevételeket.

A tézisek között szerepel, hogy az ügyvédek tevékenységi köre kibővül. Elláthatnak bizalmi vagyonkezelői, társasházi közös képviselői és biztosítási tanácsadói tevékenységet is. Ehhez azonban a szükséges speciális szakmai követelményeknek is meg kell felelniük. Az alapelvek kitérnek a fogyasztó (az ügyvédek megbízói) védelmére is, ezért a kamarának komplex, önkéntes minőségbiztosítási rendszert kell kidolgoznia. Megszűnnek a sikerdíjas megállapodások, ehelyett az elvégzett munkával arányos díjazás kikötését támogatja az igazságügyi tárca, bizonyos típusügyekben pedig rögzíteni kell a minimális ügyvédi rezsióradíjakat. Erre két változat szerepel a szövegben: az egyik szerint a kamara - miniszteri jóváhagyással -, míg a másik lehetséges esetben a miniszter rendeletben határozza meg a minimális rezsióradíjat. A megállapodás ugyanakkor megtámadható lenne bíróság előtt, továbbá a bíróság indokolt esetben a megszabott legalacsonyabb óradíjtól eltérhetne.

A kötelező felelősségbiztosítás jelenleg kamarai szabályzatban rögzített, az alsó határa 8 millió forint, ami nemzetközi összehasonlításban nagyon alacsonynak számít. Ezt jelentősen, legalább 20 vagy 30 millió forintra emelnék több lépcsőben. Az új szabályokat 2018. január 1-jétől vezetnék be.

A tézisek nem szólnak a jogi szakvizsgáról. Ez jelenleg egységes, tehát - három évi rezidenskedés után - ugyanazt a szakvizsgát teszi le a későbbi ügyvéd, bíró, ügyész, jogtanácsos és közjegyző is. A jogi foglalkozások így átjárhatóak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!