Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Elhunyt Elvis Presley és Tom Jones világhírű slágerének szerzője

nepszava.hu|2016. okt 31. 15:00, frissítve: 2016. okt 31. 18:18
[A+ A-]

Tom Jones. FOTÓ: Christie Goodwin/Getty Images

Meghalt 85 éves korában Curly Putman amerikai dalszerző, aki a Green Green Grass of Home című világslágert írta - írta a BBC hírportálja a helyi lapok nyomán.

Putman vasárnap reggel, hosszú betegség után hunyt el - közölte a zenész családja. A Green Green Grass of Home-ot Putman 1965-ben írta, számos énekes, többek között Tom Jones is előadta, de írt zenét Elvis Presley és Jerry Lee Lewis számára is. Ő volt a szerzője Dolly Parton countryénekes első slágerlistás dalának, a Dumb Blonde-nak is, mely 1967-ben jelent meg.

Putman Alabamában született, majd a Tennessee állambeli Nashville-be, a country fővárosába költözött, itt kezdődött dalszerzői karrierje a hatvanas években.

A Green Green Grass of Home-ot először egy Johnny Darrell nevű énekessel vették fel 1965-ben, nem aratott különösebb sikert. Amikor ugyanebben az évben Porter Wagoner kicsit rövidebbre vágta, bekerült a conutry-slágerlista top öt száma közé.


Amikor Tom Jones walesi popsztár meghallotta Jerry Lee Lewis egy albumán a szomorú nótát, ő is lemezre énekelte. A dal Nagy-Britanniában hét héten át volt listavezető, végül több mint egymillió példány kelt el belőle.

A több tucat zenész közül, aki Tom Jonesnon kívül előadta az otthona után vágyódó, börtönben ülő rab dalát, a leghíresebbek Dean Martin, a Greatful Dead és Johnny Cash voltak.

Lamar Alexander szenátor, Tennessee korábbi kormányzója közleményében így emlékezett meg a zenészről: "A dalszerzők városában Putman volt az egy egyik legkifinomultabb. A Green, Green Grass of Home csak egy volt emlékezetes számai közül. Mindig hálás leszek neki azért a balladáért, amelyet 1978-ban írt kormányzói kampányomra If The Right Man Was There címmel. Curly csodálatos barát volt, hiányozni fog".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!