Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Bezárnák az erőművet? 300 munkahely a tét Ajkán

Népszava|2016. nov 2. 05:21
[A+ A-]

A Bakonyi Erőmű célja, hogy hőenergiával ellássa Ajka városát ,és megőrizze a munkahelyeket FORRÁS: KVM

"Pernye lepi el Ajkát" - írtuk néhány hete annak kapcsán, hogy a város lakosai arra panaszkodnak, hogy a 70 esztendős Bakonyi Erőmű Zrt. tevékenységével rontja a településen élők közérzetét. A város polgármestere a nagy múltú "kóceráj" bezárását követeli, míg a hatóságok nem látják megalapozottnak a panaszt.

Egy pillanatra sem lankad a küzdelem Ajkán: az egymásnak feszülő felek egyfelől a Bakonyi Erőmű Zrt, másfelől a város lakossága - élén a város polgármesterével - azt vitatják, hogy a cég által okozott környezetterhelés - vagyis a pernyehullás - túllépi-e a megengedett mértéket, akárcsak időlegesen is, vagy sem. A helybeliek arra hivatkoznak, hogy főleg fűtési szezonon kívül, különösen éjszaka a lakások erkélyére, a szabadban száradó ruhákra, a játszóterekre, a parkoló autókra vagy a vízfelületekre nagy mennyiségű pernye hullik. Ezért az ajkaik közül többen, az önkormányzattal karöltve, a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Hatóságához fordultak, arra ösztönözve őket, hogy vizsgálják ki, és változtassák meg a Bakonyi Erőmű Zrt. technológiáját.

Ezzel szemben Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója előző cikkünkre válaszul azt közölte lapunkkal, hogy a környezetterhelés mértékét több száz millió forintos fejlesztésekkel egytizedére mérsékelték, és további ilyen jellegű beruházások zajlanak. A cégvezető emlékeztetett arra is, hogy egyetlen hatóság sem marasztalta el a Bakonyi Erőmű Zrt.-t, és még az önkormányzat által kezdeményezett bírósági perekben is elutasították a város keresetét.

"Meddig tűri még a környezetvédelmi hatóság, hogy a Bakonyi Erőmű Zrt. súlyosan szennyezze Ajka város levegőjét?" - tett fel írásbeli kérdését a környezetvédelemért is felelős földművelődésügyi miniszternek Rig Lajos (Jobbik) országgyűlési képviselője. A honatya állítása szerint az erőmű vezérigazgatója intézkedéseket helyezett kilátásba arra a július közepi levélre válaszolva, amelyben Ajka önkormányzata a szennyezés megszüntetését kérte. Az országgyűlési képviselő szerint azonban ennek semmilyen eredménye nincs. Rig Lajos visszautalt arra, hogy a városi önkormányzat megkereste a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (Energiahivatal) elnökét és az erőmű tulajdonosát, de nem jártak eredménnyel. Ajka egy új fűtőerőmű projektjére is pályázatot írt ki, ám az érdeklődők az Energiahivatal által rögzített hatósági ár keretei között nem látták megvalósíthatónak az új fűtőerőmű létesítését - írta kérdésében a képviselő. Emlékeztetett arra is, hogy időközben a Fejér Megyei Kormányhivatal, mint környezetvédelmi hatóság elrendelte az erőmű kéményére vonatkozó folyamatos kibocsátás-mérést, és a város önkormányzata is egy erre szakosodott társasággal méréseket végeztetett. A honatya megfogalmazása szerint: "A mérések megdöbbentőek. A 14 napos mérési ciklus alatt négy napon át a szálló por koncentrátuma meghaladta az egészségügyi határértéket."

A dolog lényege, hogy a korom és a pernye mindaddig akadálytalanul kerül a város légterébe, amíg a füstgáz hőmérséklete el nem éri a 138 fokot, és ezáltal szennyeznek. (A kéményekre szerelt szűrőfilterek csak ennél a hőmérsékletnél lépnek működésbe.) A Fejér Megyei Kormányhivatal Ajka városának ezt írta - idézte fel Rig Lajos: " A leválasztó berendezéseket az engedélyes folyamatos működtetni köteles, (...) üzemszünetekről a felügyelőséget haladéktalanul értesíteni kell." A képviselő szerint az erőmű elhallgatta, hogy a kazánok indításakor jelentkező problémák nem üzemzavarok.

"A Kormányhivatalhoz nem érkezett sem mérési jegyzőkönyv, sem más beadvány az Ajkai Önkormányzat által elvégeztetett imisszió (levegőterhelhetőségi szint) mérésekről, így a jelzett határértékről sincs tudomása. A Kormányhivatal megkereste Ajka Város Önkormányzatát, és kérte a mérési jegyzőkönyv megküldését, további intézkedések megtétele érdekében" - ezt válaszolt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Rig Lajosnak.

Németh Frigyes, az erőmű vezérigazgatója arra figyelmeztet, ha bezárnák az erőművet, akkor megoldhatatlan lenne hatezer otthon és a közintézmények fűtése, helyi ipari vállalkozások gőzellátása, és kiesne az ország villamosenergia igényének 1-1,5 százaléka. Megszűnne 300 munkahely, és nem folyna be évi 200-250 millió forint iparűzési adó.

Bonta Miklós

Lájkoljon minket a Facebook-on is!