Előző
Következő
új cikk

Belföld

Orbánnal és más képviselőkkel tárgyalna a szakszervezet

Népszava|2016. nov 2. 05:03
[A+ A-]

Boros Péterné FOTÓ: MKKSZ

Az önkormányzati hivatalok köztisztviselőinek érdekei mellett kétszer is sztrájkok szervezésével kiálló Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) kénytelen változtatni eddigi taktikáján, mert a kormány még csak nem is reagált érdemben a sztrájktárgyalásról szóló felhívásukra, holott ez törvényi kötelezettsége lenne.

Boros Péterné, a szakszervezet elnöke a Népszava kérdésére megerősítette, hogy a tagságuk kedvező változásokat vár, például a 8 éve változatlan közalkalmazotti bértábla módosítását és ennek hatására egységes 30 százalékos béremelést, amely jobb megélhetést biztosítana a településeken foglalkoztatott hivatalnokoknak is, de ennek eléréséhez nem elegendőek eddig használt eszközeik.

Ezért – bár az MKKSZ továbbra is a pártpolitikai semlegességet tekinti alapelvének -, a szakszervezet kapcsolatépítésbe kezdett minden parlamentben jelenlévő párttal, levélben fordultak a pártelnökökhöz, köztük Orbán Viktorhoz, a Fidesz vezetőjéhez is. A miniszterelnöknek címzett írás azt hangsúlyozza, érdekeltek abban, hogy a közszolgálati munkahelyek konfliktusmentesen legyenek. „Ezért tartjuk fontosnak, hogy a törvényalkotási munka felelős vezetőivel is kapcsolatot teremtsünk, azzal a szándékkal, hogy a döntéshozók még a programok megvalósítása előtt megismerhessék és figyelembe vehessék a végrehajtásban dolgozók helyzetét és véleményét. Ennek érdekében egyeztető megbeszélést kezdeményezünk” – hangzik a szakszervezet érvelése. A Fidesztől még nem kaptak választ a meghívásra, de elnökségi tagjaik már tárgyaltak az MSZP vezetőivel, név szerint Molnár Gyula pártelnökkel és Gúr Nándor alelnökkel. A jobbikos Pintér Tamás levélben kereste meg őket, hogy felajánlja „segítő együttműködését”, mondván, hogy amikor szeptemberben megkezdte munkáját az Országgyűlésben, vállalta, hogy közreműködik a szakszervezeteket érintő régóta megoldatlan ügyek előremozdításában.

Emlékezetes, hogy júniusban figyelmeztető sztrájkot, majd szeptemberben egész napos sztrájkot hirdetett az MKKSZ, mert a kormány korábbi ígéretei ellenére nem adott béremelést a helyi önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselőknek, holott a járási hivatalok kormánytisztviselőinek fizetését júliustól 30 százalékkal megemelte és erre ígéretet kaptak a központi hivatalokban dolgozók is. A szakszervezet sztrájktárgyalást kezdeményezett Pintér Sándor belügyminiszterrel, aki viszont továbbküldte őket Rogán Antal propaganda miniszterhez. Ő pedig nem is reagált a kérésre, valószínűsíthető tehát, hogy Orbán Viktor sem reagál a mostani politikai egyeztetést kezdeményező levélre, de az MKKSZ vezetője szerint még vannak ötletek a tarsolyukban, hogy mivel lehetne kimozdítani a holtpontról a jelenlegi fagyos viszonyt a kormány és a szakszervezetek között.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!