Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Gyász! Elhunyt Kocsis Zoltán

Népszava|2016. nov 6. 19:11
[A+ A-]

Népszava fotó

Életének hatvanötödik évében vasárnap délután elhunyt Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, zeneszerző - közölte a Nemzeti Filharmonikusok. A hírt Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere erősítette meg a közösségi portálon. 

A kétszeres Kossuth-díjas karmester és zongoraművész hosszú ideje betegeskedett. Egyik legutóbbi interjújában arról beszélt, hogy már több műtéten is átesett az életében, és harminc-negyven éve fel van készülve a halálra, de addig dolgozik, amíg bír. 

Október közepén jelentették be, hogy lemondta külföldi hangversenykörútjait és hazai fellépéseinek nagy részét egészségi problémák miatt, mert orvosai néhány hónapos pihenést írtak elő számára. Kocsis Zoltán egészen fiatalon Ránki Dezsővel együtt tűnt fel. Már 18 évesen nemzetközi ismertséget szerzett, megnyerte a Magyar Rádió Beethoven-versenyét. 25 évesen kapta első Kossuth-díját (2005-ben a másodikat), koncertezett a világ sok vezető zenekarával. 1983-ban Fischer Ivánnal megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart.

1987 óta karmesteri pályája mellett komponál is. 1997-től vezette a Nemzeti Filharmonikus Zenekart. A zenekar közleményében azt írja: "A halála utáni űr felmérhetetlen." Temetéséről később intézkednek.

Kocsis Zoltán 1971-ben - Forrás: Fortepan/Urbán Tamás

Kocsis Zoltán 1971-ben - Forrás: Fortepan/Urbán Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!