Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Kilobbizták a paksi bővítést?

Népszava|2016. nov 18. 05:28
[A+ A-]

Az Európai Bizottság lezárta azt a kötelezettségszegési eljárást, amit a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban indítottak egy esztendeje - jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Lázár János. Ugyanakkor ismét Budapestre érkezett az Európai Unió biztosa - hivatalosan egy digitális konferenciára - a paksi bővítés lobbistájának magánrepülőgépén.

Az Európai Bizottság állást foglalt arról, hogy véleményük szerint Magyarországnak joga van Oroszországgal szerződést kötni a paksi atomerőmű bővítéséről, és úgy ítélték meg, hogy a beruházás megfelel a biztonsági feltételeknek - ennek a Magyarország számára fontos döntésnek az ismertetésével kezdte a tegnapi kormányinfót Lázár János. Brüsszel nem vitatja a hitelfelvétel módját sem - tette hozzá. A most lezárt vizsgálat Jávor Benedeknek, a Párbeszéd uniós parlamenti képviselőjének az indítványára kezdődött el, aki szerint az erőmű bővítése sérti Európai Unió közbeszerzési szabályait.

Szorosan összefügghet a paksi erőműbővítéssel az az esemény, hogy tegnap ismét Budapestre látogatott Günther Oettinger, Németország uniós biztosa, aki hivatalosan a digitális fejlesztésekért felelős Brüsszelben. Lázár János ugyan azt mondta, hogy a hivatalos látogatás egy digitális konferenciával függ össze, ám több mint gyanús, hogy a biztos az ugyancsak német Klaus Mangold német üzletembernek a magánrepülőgépével érkezett a Budapestre. Klaus Mangold Nyugat-Európa egyik legismertebb oroszbarát gazdasági lobbistája, és Berlinben illetve Budapesten is sokan úgy tartják, hogy ő közvetített a paksi atomerőmű bővítése ügyében a magyar és az orosz kormány között. Lázár János sem tagadta, hogy Klaus Mangold, aki a Rothschild-csoport alelnöke a magyar kormány fizetett lobbistája, és Günther Oettingert is az ő kérésükre szállította kormányköltségen Budapestre.

Emlékezetes, hogy Oettinger 2014-ig energetikai biztos volt, és ebben a minőségében előzetesen jóváhagyta a beruházás tervét, ezért reálisnak tűnik az a budapesti híresztelés, hogy idén májusban - ugyancsak egy digitális konferencia alkalmából - Orbán, Mangold és Oettinger az új atomerőműről is egyeztettek.

Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja egyébként tegnapi sajtótájékoztatóján javasolta az Európai Bizottság elnökének és a német kancellárnak, hogy váljanak meg az uniós biztostól. Hajdu Nóra felszólította a magyar kormányt is, hozza nyilvánosságra, hány és milyen témájú tárgyalást folytatott Oettingerrel és a Mister Russiaként emlegetett, Klaus Mangolddal.

Uniós botrányt kavar Oettinger "repülése"
A Európai Bizottság szóvivője szerint egy biztosra akkor vonatkozik bejelentési kötelezettség, ha a politikát érintő kérdésekről cserél eszmét. Günther Oettingernek (CDU) azonban nem kellett bejelentést tennie arról, hogy Klaus Mangold üzletember magángépével érkezett Budapestre, mert maga Mangold nem kért találkozót a biztostól, illetve politikai kérdések nem is kerültek szóba. Ezért, mint közölte, „jogi szempontból” nem látnak kivetnivalót Oettinger útjában.
Az Európai Parlamentben a Zöldek frakciója, valamint független szakértők szerint is botrányos, ami történt. Daniel Freund, a Transparency International szóvivője úgy véli, hogy Oettinger magyarázata nem kielégítő. Mint mondta, az még nem indok a lobbista gépével való utazására, hogy időzavarba került. Utalt arra, hogy a biztosok első osztályon utazhatnak bármely repülőgépen, ráadásul egy teljes gépflotta áll rendelkezésükre. A Transparency más okokat sejt a háttérben. Klaus Mangold nemcsak tiszteletbeli konzul Oettinger szűkebb pátriájában, Baden-Württemberg tartományban, hanem ismert lobbista is, aki jó viszonyt ápol Vlagyimir Putyin elnökkel. Az ügy azért is kínos, mert továbbra is érvényben vannak az EU szankciói a Kremllel szemben.
A Transparency úgy látja, hogy Oettinger többször is vétett az EU átláthatósági szabályai ellen, mivel minden esetben jelenteni kell, ha egy biztos lobbistával kerül kapcsolatba. A szervezet szerint súlyosbító körülmény, hogy Mangold nevét az EU egyetlen lobbistákat felsoroló regiszterében sem tüntetik fel.
R. T.

Bonta Miklós

Lájkoljon minket a Facebook-on is!