Előző
Következő
új cikk

Belföld

Merre vezet a baloldal útja?

Népszava-MTI-információ|2016. nov 26. 05:08
[A+ A-]

Sokan nem tudják, hogy valójában a baloldallal értenek egyet, amikor például a többség érdekében gondolkoznak, illetve a szociális alapon rászorulóknak alanyi jogon akarnak segíteni, továbbá mindenkinek hozzáférhetővé akarják tenni az oktatást – fogalmazott Molnár Gyula. 

Az MSZP elnöke a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épületében tartott, pénteki "Merre vezet a baloldal útja Kelet-Közép-Európában?” című konferencián beszélt erről, amelyet a Foundation for European Progressive Studies (Haladó Tanulmányok Európai Alapítványa), a Policy Solutions és a Táncsics Alapítvány szervezett. Molnár szerint a szocialista pártnak egy olyan hatalommal szemben kell harcolnia, amely nem a saját értékeit mutatja fel, hanem az ellenfeleket próbálja meg lejáratni. Ezért tűnhet úgy a külső szemlélőnek, hogy a baloldal vesztésre áll - fogalmazott, majd kiemelte, a valóság ezzel szemben az, hogy a "Fidesz ma Magyarországon a kisebbség kormánya, Orbán Viktor a kisebbség miniszterelnöke, a többségnek pedig nincs kormánya". Az MSZP elnöke és pártja a 2018-ig tartó vitákban arra vár majd válaszokat az emberektől, hogy a demokráciát vagy a diktatúrát, a keletet vagy a nyugatot, a szegények vagy a gazdagok támogatását választják-e. Gurmai Zita, az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének (FEPS) elnöke, az MSZP elnökségi tagja arról beszélt, hogy a magyar kabinet "nemcsak tűri, hanem titokban támogatja is az agressziót, a nők bántalmazását és kizsákmányolását".

A rendezvényen lengyel, szerb, szlovák és horvát szakértők segítségével bemutatták Kelet-Közép-Európa szociáldemokrata pártjainak helyzetét. Arról pedig, hogy hazánkban milyen baloldali vízió lehetne vonzó Böcskei Balázs, az ELTE politológusa, Földes György, a Politikatörténeti Intézet igazgatója, Hercegh Mária, a MASZSZ Nőszervezetének elnöke, Pap Szilárd, a Kettős Mérce bloggere és Soós Eszter Petronella beszélgettek. A kerekasztal beszélgetés után Bíró-Nagy András, a Policy Solutions kutatási igazgatója bemutatta a szervezet új tanulmányát, amely a kelet-közép-európai szociáldemokrata pártok helyzetét vizsgálja.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!