Előző
Következő
új cikk

Belföld

Iványi keményen bírálta Orbánt - "El fog kárhozni"

nepszava.hu|2016. nov 28. 10:08
[A+ A-]

FOTÓ: Népszava

Iványi Gábor bár sosem volt Orbán Viktor barátja, de korábban jó viszonyban volt a miniszterelnökkel, aki arra is megkérte, hogy keresztelje meg a gyermekeit. Ma már nincs köztük kapcsolat, de ha találkoznának, szóba állna vele, és elmondaná neki, hogy nem veszik körül igaz és tisztességes emberek, akik megmondanák neki, hogy mi az, amit rosszul csinál. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt is kifejtette, hogy szerinte a kormányfő el fog kárhozni.

Iványi az interjúban Orbán Viktorral való kapcsolatáról azt mondta, hogy amikor a kormányfő 1998-ban kormányra került, még beszéltek néhányszor, de neki már az sem tetszett, hogy az MDF és a Fidesz székházbotránya idején, 1992-ben egy ingatlan eladásából származó összeg egy része Orbán édesapjának vállalkozásához vándorolt.

A lelkész elárulta, hogy ma már nem tartják a kapcsolatot, de ha találkoznának, szóba állna vele, "csak akkor nem tehetném meg, hogy ne mondjam meg neki: el fog kárhozni" - fogalmazott. Iványi azt is elmondaná a miniszterelnöknek, hogy nem veszik körül igaz és tisztességes emberek, akik megmondanák neki, hogy mi az, amit rosszul csinál.

Ha egy politikus kiüti a fékeket és az ellensúlyokat, lefojtja a sajtó nagy részét, korlátozza mások jogait, nem fogadja el, hogy felette is ott van a törvény, és egy olyan államszerkezetet hoz létre, amelyben minden szál egyvalaki kezében fut össze, ő mondja meg, mi lehet egyház, kinek lehet iskolája, és sorolhatnám, akkor abból az lesz, amit ma tapasztalunk - fejtette ki Iványi, aki abban látja a különbséget Orbán és Trump között, hogy míg az amerikai elnök túlkapásait visszafoghatják a demokratikus rendszer fékei és ellensúlyai, "Orbán Viktor rájött, hogy gyakorlatilag azt csinálhat ezzel az országgal, amit akar, hisz az EU nem fog lecsapni rá". 

Iványi Ferenc pápáról és Gyurcsány Ferencről is beszélt az interjúban. Előbbiről azt mondta, egyetért az egyházfő szegényekről és a menekülőkről kapcsolatos nézeteivel, és szerinte a pápa  gúnyolói képmutató pogányok. A DK elnökét nem tartja sem rosszabbnak, sem jobbnak a többi politikusnál, vele sem baráti a viszonya. Iványi mindazonáltal "kedves csacsiságnak" nevezte, hogy a volt miniszterelnök pártja őt jelölte köztársasági elnöknek, de egy percig sem fordult meg a fejében, hogy vállalná a posztot - mondta.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!