Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Erzsébet-utalvány -Adóbevallást készíthetnek a nyugdíjasok?

nepszava.hu|2016. dec 7. 10:23, frissítve: 2016. dec 7. 12:59
[A+ A-]

Illusztráció - Dean Gallup/Getty Images

A nyugdíjasoknak az idősekkel szembeni mélységes tisztelet jeleként beígért szegény, hányatott sorsú Erzsébet-utalvány sorsáról már mi is hosszasan írtunk,  az újabb, de cseppet sem elhanyagolható aspektusra most az Átlátszó hívta fel a figyelmet. 

Komoly zavar is lehet ugyanis abból, - figyelmeztet a portál -  hogy az ötletgazdáknak az adójogi vonzatokat sem sikerült végiggondolni. Az állam által adott Erzsébet-utalvány ugyanis természetbeli juttatás, amely után – ha nem tartozik bele a privilegizált természetbeli juttatások adómentes körébe – személyi jövedelemadót kell a kedvezményezettnek bevallania és megfizetnie.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény több rendelkezést tartalmaz, amelyek szerint az egyes nem pénzben kapott juttatások közül adómentes lehet az Erzsébet utalvány juttatása is. Van ilyen szabály – összeghatárral – a munkáltatói által adott utalványokra, illetve a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeknek, fiatal felnőttnek Erzsébet-utalvány formájában nyújtott természetbeni támogatásra is. A baj csak az, hogy sem a nyugdíjasokra vonatkozó speciális, sem minden, az állam által adott Erzsébet utalványra vonatkozó általános kivételt nem ismer a személyi jövedelemadó rendszere.

Még nagyobb baj, hogy ilyen kivételt a frissen benyújtott, amúgy a jövedelemadó törvényt módosító pénzügyi salátatörvény sem tartalmaz, pedig az már a döntés után született. Márpedig ha nem lesz meg a kivételi szabály, akkor ezek bizony adóköteles juttatások, és aligha kellene a tízezer forint miatt több millió, többségükben gazdaságilag inaktív nyugdíjast adóbevallásra kényszeríteni.

Az NGM leszögezte

"A sajtóban ma hamis állítások jelentek meg, ezért a félreértések tisztázása érdekében leszögezzük, hogy a decemberben minden nyugdíjasnak járó 10 ezer forint értékű Erzsébet utalvány közterheit - a személyi jövedelemadóról szóló törvény 69. paragrafus (5) bekezdése értelmében - az állam fizeti meg, és az adóhatósággal szembeni elszámolás is az államot terheli. A nyugdíjasoknak tehát csak el kell költeniük az utalványokat, más teendőjük nincs, a juttatás miatt nem kell adóbevallást készíteni."

Lájkoljon minket a Facebook-on is!