Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Aljas és szakmaiatlan" - Parázs hangulat a Közgyűlésen a metróügy miatt

Népszava|2016. dec 7. 11:07, frissítve: 2016. dec 7. 13:57
[A+ A-]

MTI Fotó: Mohai Balázs

Tarlós István szerint nincs generális metróügy Budapesten, ellenzéki politikusok a 3-as metró problémáját próbálják meg összemosni a többi metróvonalon történt esetekkel, amelyek között semmiféle összefüggés nincs. A közgyűlés döntött arról is, hogy a háziorvos és védőnő vállalkozók mentesülnek a helyi iparűzési adó alól.

A főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén, a napirend előtti vita során azt mondta, hogy "nem generális metróügy van", hanem van három metró három különböző problémával, amelyek közül kettő nem súlyos, a harmadik pedig nagyon súlyos.  Tarlós István tisztességtelennek nevezte, hogy egyesek dolgokat akarnak összemosni és generális problémát próbálnak gyártani, mintha összefüggés lenne az új 4-es, a felújított 2-es, és a negyvenéves 3-as metró ügyei között. Ne beszéljünk tehát tömeges balesetekről, egy baleset történt hétfőn a 2-es metróvonalon - hangsúlyozta.

A Fővárosi Közgyűlés az ülésen elutasította az ellenzéki előterjesztéseket, amelyek a 3-as metró felújításának elhúzódását, illetve a metróhálózat üzemzavarait vizsgáló bizottság felállítására vonatkoztak.

(intermezzo: Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP)  arról beszélt, hogy a testület ne támogassa a szocialista indítványt, mert rendszerszintű meghibásodásokról beszélni "aljas és szakmaiatlan". Szaniszló Sándor (MSZP) Wintermantel Zsolt kijelentésére reagálva azt mondta: az az aljasság, "amit a fideszes oligarchák tesznek", ellehetetlenítve a 3-as metróvonal felújításának megkezdését. Szerinte csak meg kell nézni a buszbeszerzések ügyét, és azt, hogy túlárazták a metrófelújítást.)

MSZP: további balesetek várhatók a metróvonalakon

Az MSZP szerint a hétfői metróbalesetet továbbiak követhetik a budapesti tömegközlekedésnél tapasztalható pénz- és létszámhiány miatt. Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, az MSZP ezért továbbra is visszaköveteli azt az évi 40 milliárd forintot, amelyet "az Orbán-kormány elvont" a BKV működéséből.

Az ellenzéki politikus bejelentette továbbá, hogy az MSZP egy olyan fővárosi vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a hétfői metróbalesettel kapcsolatban, amely a Jobbik javaslatával szemben a személyi felelősök megnevezése helyett elsősorban a rendszerszintű hibák feltárását szolgálná. Szerinte erre azért van szükség, mert "sosem történt még olyan súlyos személyi sérüléssel járó metróbaleset, mint hétfőn", a budapestieknek pedig joguk van tudni, hogy biztonságban utazhatnak-e a metróvonalakon.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke szintén arról beszélt, hogy a fővárost minden területen forrásmegvonás sújtja.
Kiemelte, rövid időn belül azért fordulhatott elő "nem várt esemény" valamennyi metróvonalon, mert az állam minden évben több tízmilliárd forintot vont ki a tömegközlekedésből. Kunhalmi Ágnes szerint jogosan félnek a budapestiek, hogy nincsenek biztonságban amikor felszállnak egy metróvonalra. Elmondta emellett: egy közelmúltban végzett közvélemény-kutatás alapján a Fidesz támogatottsága "beszakadt" Budapesten, aminek hátterében szerinte az áll, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "mostohagyerekként bánik a fővárossal, gyűlöli a budapestieket". "Hát mondhatom, hogy ez az utálat kölcsönös" - tette hozzá, megjegyezve, a főváros gazdasági teljesítményének "lerombolása" az ország GDP-jét is hátrányosan érinti.

Szaniszló Sándor, az MSZP másik budapesti képviselője ugyanezen a sajtótájékoztatón kitért arra is: nem értenek egyet a Cséry-telep Fővárosi Közgyűlés elé került kármentesítési módjával, helyette ugyanis azt kezdeményezik, hogy a területről szállítsák el az összes szennyeződést.

DK: balesetveszélyes a 3-as metró felújításának halogatása

A Demokratikus Koalíció (DK) a kormány nyomás alatt tartása érdekében továbbra is folytatja a 3-as metró felújítását sürgető aláírásgyűjtését, a beruházás további halogatásával ugyanis félő, hogy ezen a vonalon is baleset történhet - mondta Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatón. A DK politikusa kiemelte, minél hamarabb ki kell vizsgálni a hétfői metróbalesetet, pártja ezért támogatja az MSZP vizsgálóbizottság felállítására vonatkozó javaslatát. Gy. Németh Erzsébet szólt arról is, hogy pártja szívesen látna egy olyan közgyűlési előterjesztést, amelyben a főváros kinyilvánítaná, hogy az ezzel ellentétes tartalmú, az államfő által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött törvényjavaslattal szemben nem kíván lemondani az Erzsébet tér tulajdonában álló részéről az V. kerület javára. A DK képviselője elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Kopaszi-gáton környezeti és hatásvizsgálat nélkül épülhet több tízezer lakást is tartalmazó épületegyüttes.

És amiről döntés született: 

Épülhet Garancsi felhőkarcolója a Kopaszi-gátnál - Módosította Fővárosi Közgyűlés a budapesti városrendezési szabályzatot, hogy a Kopaszi-gátnál tervezett óriás ingatlanfejlesztés a fejlesztő szándékai szerint valósulhasson meg. Cserébe mintegy egymilliárd forintért tervek készülnek a fonódó villamos meghosszabbítására, és kerékpárutakat is építenek a Budafoki útra.

Mentesülnek a háziorvos és védőnő vállalkozók a helyi iparűzési adó alól

 Helyi iparűzési adó alóli mentességet kapnak a jövő évtől a háziorvos és védőnő vállalkozók Budapesten - döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslatot egyhangúlag fogadta el a testület. A Fővárosi Közgyűlés úgy módosította a helyi iparűzési adóról szóló fővárosi rendeletet, hogy mentes a helyi iparűzési adó fizetése alól a háziorvos, védőnő vállalkozó, ha vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg. A rendelet 2017. január 1-jén lép hatályba.

Tízmillióval támogatja a főváros a növénytelepítést a Gergely-bánya területére

Tízmillió forinttal támogatja a növénytelepítést a főváros a X. kerületi Gergely-bánya területére. A testület 28 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett támogatta a javaslatot. A  kerületben a Gergely utca, a Sibrik Miklós út, a Harmat utca és a Noszlopy út által határolt, mintegy 26 hektár nagyságú területen helyezkedik el az úgynevezett Gergely-bánya, ahol az 1900-as évek elejétől termeltek ki agyagot, a bányaművelést 1992-ben befejezték. A felhagyott bányarészeket az 1950-es évektől építési és kommunális hulladékkal töltötték fel, 1989-től engedélyezetten csak úgynevezett inert (építési, bontási) hulladékot rakhattak le itt. A bányaművelés felhagyása után 2004 végéig folyt rekultiváció. A terület jelentős része alatt található kommunális hulladék bomlásának következtében gázképződés tapasztalható, míg a talaj- és esővizek által a lerakott hulladékból kioldott szennyezőanyagok a határértéket jelentősen meghaladó mértékben csurgalékvíz-szennyezést okoznak. Emiatt a területen határozatlan idejű építési tilalom áll fenn, a hasznosítás lehetősége rendkívül korlátozott. Folyamatos gáz- és talajvíz-monitoringozást kell végezni, továbbá a bányapillérre épített néhány ház védelmében folyamatosan gázelszívót kell üzemeltetni. A kerületi önkormányzat terve szerint 393 lombos fát, 122 örökzöld fát és 715 cserjét ültetnek majd el.

Budapest együttműködést kötött Minszkkel és Quitóval 

Együttműködési megállapodás jött létre Budapest és a Fehérorosz főváros, Minszk, valamint Budapest és az ecuadori főváros, Quito között, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén egyhangúlag jóváhagyta a már korábban megkötött megállapodásokat. Tarlós István főpolgármester 2015 októberében a minszki nagykövetség, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium javaslatára hivatalos látogatásra hívta meg Andrej Sorecet, Minszk főpolgármesterét. A kormány 2014-ben kezdte meg a Fehéroroszországgal való diplomáciai és gazdasági kapcsolatok fejlesztését és elmélyítését, a nyitás keretében a Külgazdasági és Külügyminisztérium javasolta, hogy Budapest bővítse ki együttműködési körét a fehérorosz fővárosra, ösztönözve a két főváros és a két ország közötti gazdasági, turisztikai és kulturális együttműködést - olvasható az elfogadott előterjesztésben. A két főpolgármester november végén Budapesten írta alá az együttműködésről szóló megállapodást.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!