Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Mozis csillagok lesznek az 29. Európai Filmdíj-átadó vendégei

nepszava.hu|2016. dec 7. 11:14
[A+ A-]

Pierce Brosnan és Sean Brosnan - Fotó: Gregg DeGuire/Getty Images

Pár nap, és ismét összegyűlnek az európai filmesek, az EFA tagsága, a jelöltek és a későbbi győztesek, hogy megünnepeljék az európai mozi legjavát a 29. Európai Filmdíj-átadón Wroclawban, Európa idei kulturális fővárosában. Az idei ceremónia helyszíne a wroclawi Nemzeti Zenei Fórum (NFM) lesz, a Kuryłowicz & Associates által tervezett többfunkciós épület, amelyben helyet kapott egy 1,800 férőhelyes koncertterem is amfiteátrummal, kórussal és három erkéllyel. 

Huszonkét kategóriában hirdetnek idén győztest és a díjátadók között lesznek Veerle Baetens (Belgium), Cécile de France (Belgium), Aistė Diržiūtė (Litvánia),Malin Levanon (Svédország), Pilar Lopez de Ayala (Spanyolország), Ángela Molina (Spanyolország), Maja Ostaszewska (Lengyelország), Ludivine Sagnier (Franciaország) és Kasia Smutniak (Lengyelország) színésznők és férfi kollégáik, Numan Acar (Németország), Carlos Areces (Spanyolország), Liam Cunningham (Írország), Marwan Kenzari (Hollandia), Daniel Olbrychski (Lengyelország) és Tom Wlaschiha (Németország). Hozzájuk csatlakozik a színpadon Wim Wenders, az Európai Filmakadémia elnöke, a rendezők képviseletében Susanne Bier (Dánia), Volker Schlöndorff (Németország) és Małgorzata Szumowska (Lengyelország), továbbá a legendás lengyel zeneszerző Zbigniew Preisner.

A legjobb európai film kategória jelöltjeinek patrónusaiként vesz részt a ceremónián az ír zeneszerző Stephen Rennicks, a spanyol színésznő Adriana Ugarte, továbbá három neves színész, a német Christian Berkel, a brit Dave Johns és a német Trystan Pütter.

Pierce Brosnan kapja idén az Európai Hozzájárulás a Világ Filmművészetéhez elismerést, míg az Akadémia életműdíját Jean-Claude Carrière veheti át. Leontine Petit lesz idén az Európai Koprodukciós Díj 2016 – Prix EURIMAGES kitüntetettje. A zsűri által odaítélt díjak győztesei is ott lesznek a ceremónián, a francia látványtervező Benoît Barouh, a brit hangmérnölk Dean Humphreys, a lengyel sminkmester Waldemar Pokromski és az olasz zeneszerző Giuliano Taviani.

Az este házigazdája a lengyel színész Maciej Stuhr lesz, ő üdvözli majd a helyszínen lévő 1,200 vendéget, továbbá a New Horizons Cinema ötszáz fős nézőközönségét, akik a mozivásznon követhetik élőben az eseményeket. A ceremóniát 20:15-ös kezdettel közvetíti a lengyel TVN csatorna, de élőben követhető lesz a www.europeanfilmawards.eu honlapon is, továbbá számos egyéb televíziós csatornán és online platformon.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!