Előző
Következő
új cikk

Belföld

Repedezik - Jelentős mértékben csökkent a Fidesz népszerűsége

nepszava.hu|2016. dec 7. 11:53
[A+ A-]

Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Jelentős mértékben, 7 százalékkal csökkent a Fidesz kormányzásának folytatását támogatók aránya, miközben nőtt a Jobbik illetve egy baloldali, liberális kormánykoalíciót preferálok aránya – derül ki a Republikon Intézet novemberi felméréséből. A hónap nyertese a Jobbik és az Együtt, vesztese a Fidesz.

A pártpreferencia mellett a Republikon Intézet rendszeresen felteszi azt a kérdést is, hogy a választók milyen kormányt szeretnének a következő választás után: ilyenkor a választóknak három válaszlehetőséget kínálunk – Fidesz-, Jobbik-, vagy baloldali-liberális kormányt szeretnének-e. Az erre a kérdésre adott válasz alapján a pártválasztókon belül 54-ről 47 százalékra csökkent azok aránya, akik a következő választások után is a jelenlegi kormánypártot, a Fideszt látnák legszívesebben az ország élén. A kérdezettek 28 százaléka egy baloldali, liberális kormánykoalíció, 20 százaléka a Jobbik kormányzását támogatja. Azt láthatjuk tehát, hogy annak ellenére, hogy a pártok sorrendjét tekintve a Jobbik stabilan a második legnépszerűbb párt az országban, a baloldali, liberális pártok aggregált ereje meghaladja a Jobbikét.

Forrás: Republikon

Forrás: Republikon

A pártpreferenciákat vizsgálva a teljes népességen belül csökkent a Fidesz, nőtt a Jobbik támogatottsága: a teljes népesség 29 százaléka a kormánypártot, 13 százaléka a Jobbikot támogatja. A pártválasztók csoportját vizsgálva szintén a Fidesz gyengülése és a Jobbik erősödése figyelhető meg. A kormánypárt az előző hónapban mért 51 százalékos támogatottságról 48 százalékra esett vissza, a Jobbik 19-ről 21 százalékra növelte támogatóinak arányát. Ami a baloldali, liberális oldalt illeti, az előző hónaphoz képest, a baloldal legnépszerűbb pártja, az MSZP nem tudta növelni támogatóinak arányát, a pártválasztók körében 1 százalékponttal csökkent a támogatottságuk (15 százalék). A baloldali, liberális térfél erősödéséből inkább a kisebb pártok profitáltak, és közülük is az Együtt emelkedik ki – a párt támogatottsága 3 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest, így a párt ma 4 százalékon áll.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!