Előző
Következő
új cikk

Belföld

Török-magyar két jóbarát - "Felső szintű" tanácskozás lesz

MTI-információ|2016. dec 7. 12:52
[A+ A-]

Felső szintű stratégiai tanácsülést tart tavasszal Magyarország és Törökország, amelyen várhatóan aláírják az áfa-visszatérítések kölcsönös megkönnyítéséről, a tudományos-oktatási megállapodás kiterjesztéséről, valamint a könyvtárak és levéltárak közötti együttműködésről szóló magyar-török megállapodást - ezt a külgazdasági és külügyminiszter közölte a NATO-tagországok külügyminiszterei brüsszeli tanácskozásának második, befejező napján. 

Szijjártó Péter elmondta, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel folytatott megbeszélésen megegyeztek arról, hogy hogy február 22-re összehívják a magyar-török gazdasági vegyes bizottság következő ülését. Tavasszal pedig felső szintű stratégiai tanácskozást tartanak Ankarában a két ország miniszterelnökének részvételével, amelyen a kormányok legfontosabb tagjainak jelenlétében aláírják a megállapodásokat.

Szijjártó Péter arról is tájékoztatott, hogy a két ország megerősítette megállapodását a nukleáris energia területén való oktatási és képzési együttműködésben. Törökországban két atomerőmű építése kezdődött meg, egyik orosz, a másik japán technológiával és részvétellel. Mivel Törökországban ez lesz az első nukleáris erőmű, Ankara számít Magyarország együttműködésére a mérnökök képzése terén.

A miniszter hangsúlyozta, Magyarország támogatja az Európai Unió és Azerbajdzsán között tervezett stratégiai partnerségi megállapodás létrejöttét. Véleménye szerint ez azért fontos, mert a kaukázusi ország az Európai Unió energiabiztonságában fog jelentős szerepet betölteni a déli gázfolyosó megépülő vezetékei által. A megállapodást hamarosan megköthetik, ami nagymértékben köszönhető a közép-európai, köztük a magyar támogatásnak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!