Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Mennyi az annyi?

Népszava|2016. dec 7. 13:07
[A+ A-]

Kádár Jánosról mondták: amikor személyi ügyekben kellett döntenie, előhúzott a szivarzsebéből egy cetlit, azon ott volt az illető káder neve. Lehet, hogy Orbán Viktor megörökölte az „öreg” valamelyik zakóját, és annak a szivarzsebéből húzza elő a maga ötleteit? Mint ezt az Erzsébet-utalványost is. Kádárnak sem mertek ellent mondani, neki sem.

Pedig a sok kalamajkától meg lehetett volna kímélni mindenkit. Előbb a közalkalmazottak kaptak frászt, hogy postást kell játszaniuk, aztán az igazi posta, hogy be tudja még illeszteni a karácsonyi csúcsba a miniszterelnöki levéllel „nyomatékosított” utalványos értékleveleket, de a nyomda is összekaphatta magát, hogy legyártsa ezt a temérdek értékpapírt.

A szakmája mélységei alaposan ismerő Tállai adóügyi államtitkárt megkérdezte a Hír Tv, miért kerül 15 ezerbe a 10 ezer forint? Kósai magasságokba emelte az államtitkárt az interjú, mert mit mondhatott erre a felkészült közhivatalnok: azért, mert a miniszterelnök biztosan felemelte az összeget 15 ezerre.

Tállainak csak egyetlen dolog nem jutott eszébe: az adó! Amit minden kifizetés és jövedelem után fizetni kell - még az államnak is. A nyugdíjas megkapja a tízezer forintos utalványt, aminek az értékét meg kell szorozni 1,19-cel, majd a kapott összeg után kell kifizetni a 15 százalékos szja-t, illetve a 27 százalék eho-t - még az államnak is. Ha teljesíti a rá is vonatkozó adójogszabályt, máris 10 helyett 15 ezerbe fáj neki az orbáni ötlet.

Még jó, hogy nem kell a 2,7 millió nyugdíjasnak tavasszal majd adóbevallást készítenie erről a 10 ezer forintos karácsonyi ajándékról. Bár az adótörvények mifelénk hetente változnak.

Somfai Péter