Előző
Következő
új cikk

Belföld

Szijjártó: szép szavak helyett valódi tettekre van szükség

MTI|2016. dec 7. 14:54
[A+ A-]

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) a NATO-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán 2016. december 6-án. Mellette Lazar Comanescu román (b) és Lubomir Zaorálek cseh külügyminiszter. MTI Fotó: KKM/Szabó Árpád

Nem szépen hangzó ígéretekre, hanem valódi tettekre és segítségre van szüksége Ukrajnának - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozásának szünetében.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország a legelkötelezettebb támogatók között van a NATO-ban, amikor Ukrajna területi integritásáról vagy szuverenitásáról van szó. Magyarország számára nem közömbös Ukrajna sorsa, nem csak a szomszédság miatt, hanem azért is, mert mintegy 150 ezres magyar nemzeti közösség él Kárpátalján - hangsúlyozta a miniszter.

Kijelentette, az Európai Unió két fontos biztonsági és gazdasági kérdést blokkol, amely jelentős kockázatot jelent Ukrajna számára. Az unió és egyes tagországok ellenállása miatt egyelőre nem kaphatott vízummentességet Ukrajna, holott Kijev minden feltételnek megfelel, valamint a szabadkereskedelmi megállapodás sem léphetett még életbe. Magyarország ezért nemzeti hatáskörébe tartozó lépéseket tett, például a hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumigénylést és eljárást ingyenessé tette.

A gazdasági együttműködés tekintetében 50 millió dolláros (mintegy 14,6 milliárd forint) hitelkeretet biztosít az ukrajnai infrastrukturális fejlesztések végrehajtása érdekében. Emellett 2017-re 5,2 milliárd forintot hagyott jóvá Budapest a kárpátaljai gazdasági terv végrehajtására, amelynek keretében a magyar nemzeti közösség gazdasági megerősítését hajtják végre - tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország biztosítja a gázszállítást Ukrajna irányába a piaci igényeknek megfelelően, továbbra is vállalja 25 sérült ukrán katona gyógykezelését, valamint fenntartja a 100 ezer eurós hozzájárulását az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) missziójának ukrajnai működéséhez.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!