Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Horváth András zöld dossziéja - Nem nyomoz a rendőrség

nepszava.hu|2016. dec 15. 14:47
[A+ A-]

Korábbi felvétel. FOTÓ: Népszava

Hiába tárt a rendőrség elé tucatnyi visszaélés-gyanús ügyet még 2013 végén Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt munkatársa, a a rendőrség szerint egyetlen ügyet kivéve sehol nem történt törvénysértés. Az elhíresült "zöld dosszié" ügyében most zárult le a nyomozás, és a 444.hu birtokába került határozat kimondja, a Horváth feljelentésében szereplő cselekmények egy kivételével nem bűncselekmények. 

A dokumentum ugyan sehol sem állítja, hogy Horváth valamelyik kérdésben ne mondott volna igazat, csupán a történteket nem minősíti bűncselekménynek.

Vádemelés egyetlen Horváth-féle ügyben történt: a Delta Feed Kft. vizsgálata után hivatali visszaélés bűntettének gyanújával vádat emeltek F. Andrea ellen, mert állítólag úgy írt alá papírt, hogy arra nem volt jogosítványa. Ezt a külön kezelt ügyet azonban az alaptény megállításán kívül egyáltalán nem részletezi a nyomozást lezáró dokumentum.

Horváth több konkrét ügyre és több tízmilliárd forintra vonatkozó feljelentést tett, ám a rendszerszintű problémákkal nem foglalkozott a rendőrség, sőt, a határozatot azzal kezdik, hogy Horváth feljelentésének a nagy részében általánosságban bírálta a NAV ellenőrzési rendszerét. Horváth azzal vádolta az adóhatóságot, hogy rendszerszinten úgy választották ki a vizsgálandó ügyeket, úgy időzítették a vizsgálatokat és a vezető beosztásúak olyan irányba befolyásolták az alárendeltjeiket, hogy az bizonyos adózóknak kedvezzen. A rendőrség azonban olyan ügyekben nem vizsgálódott, ahol Horváth nem jelölt meg konkrét személyeket és cégeket.

Hadházy: kiderült, hogy Horváthnak igaza volt
Hadházy Ákos, az LMP társelnöke "jogtörténeti dokumentumnak" nevezte az NNI határozatát, amelyből elmondása szerint kiderül, hogy Horváth Andrásnak igaza volt, amikor azt állította: a nagy nemzetközi cégek elleni adóhatósági vizsgálatokat az adóhivatal felső vezetői állíttatták le vagy akadályozták meg. Mindennek ellenére nem állapítottak meg bűncselekményt a szerinte rendkívül felületes eljárásban, amelyben csupán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azon dolgozóit kérdezték meg, akik leállították a vizsgálatokat - mondta.   
Vádemelést csak egyetlen esetben tettek - folytatta Horváth András -, ahol egy hatósági osztályvezető kétmilliárd forintot érintően állíttatott le egy eljárást egy multinak beszállótó számlagyárossal kapcsolatban. Ezt ugyanis annak ellenére tette a dolgozó, hogy ilyen nagyságrendű ügyben csak igazgató vagy főigazgató hozhatott volna döntést. Hadházy Ákos - aki az esettel kapcsolatban az ügyészség felelősségét is felvetette - kifogásolta, hogy a Horváth András által feltárt eseteknek csak elenyésző részével foglalkozott az NNI, és a vitathatóan működő cégek termékei mára ismét az üzletek polcain lehet. 

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!